Невероятно - конституционните промени събраха над 180 гласа, Атака също "за"

5605
Невероятно - конституционните промени събраха над 180 гласа, Атака също "за"
Снимка: БГНЕС

Доста неочаквано предвид предварителните нагласи, но в специално гласуване на първо четене промените в Конституцията събраха цели 184 гласа. 34 души бяха против, а 8 се въздържаха.

Според очакванията всички присъстващи от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и Българския демократичен център (БДЦ) подкрепиха промените. Крайно изненадващо обаче "Атака" също даде подкрепа - девет от девет гласували, без лидера на партията Волен Сидеров. Този факт не беше пропуснат от Валери Жаблянов от БСП, който обвини "Атака" в "сериозна коалиция" с ДПС.

Атанасов очаква поне 160 гласа за промяната на Конституцията

Днес ще се види кой ще натисне зеленият и кой – червеният бутон. Така депутатът от Реформаторския блок и председател на Комисията...

Дебатът

Промените не са самоцел. Те са необходими, за да имаме нещо толкова простично като справедлива съдебна система, каза депутатът от ГЕББ и председател на Народното събрание (НС) Цецка Цачева преди разискванията на законопроекта.

На мен ми се иска този път това да бъде разгледано като национална отговорност, каза от своя страна министърът на правосъдието Христо Иванов преди дебатите. Той изрази надежда, че въпреки споровете се очертава консенсус. Пред гласуването министърът помоли възраженията да бъдат обсъдени между първо и второ четене, а сега депутатите, имащи такива, да гласуват за изменията. По думите съдебната реформа в никакъв случай не се изчерпва със сегашния законопроект.

"Отбелязваме 40 дена от ритуалното погребение от предишния законопроект... След като онзи законопроект беше погребан, защо смятат вносителите, че нещо по-малко е по-жизнеспособно". Това заяви от своя страна председателят на групата на "БСП Лява България" Михаил Миков. Той посочи, че групата на социалистите няма да подкрепи промените. По думите му тяхната позиция не се обосновава само защото БСП е в опозиция, а и заради принципни несъгласия по предложените промени - например определянето на състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) по професионален профил. Той нарече промените "клишета за реформи" и заяви, че те се правят от едно несигурно мнозинство. Същевременно социалистът Янаки Стоилов нападна с думите, че промените се подкрепят и гласуват от потенциални клиенти на правосъдието, напомняйки, че досега в общо четири поправки на Конституцията три касаят съдебната система. И сега съдиите са мнозинство във ВСС - какво им пречи да си упражняват кадровите функции, попита червеният депутат. Той призова и да има анализ по отношение на ключовите кадри в съдебната система, за да се види къде са учили и как са стигнали до сегашните си позиции. А колегата му Чавдар Георгиев подкрепи председателя си, само че започна изявлението си с карта, на която пишеше "Корнелия Нинова".

Групата на Патриотичния фронт (ПФ) ще подкрепи така предложения проект. Това е наша последователна позиция, заяви Християн Митев от ПФ. Същата беше позиция и на Българския демократичен център, изразена от съпредседателят на ПГ на партията Красимира Ковачка. Щом има политическа воля, и при добри, и при лоши закони държавата печели битката с престъпността, смая с изявлението си Ковачка.

АБВ се отметна от конституционните промени за съдебната реформа и я блокира

Необходимите 180 гласа за незабавна промяна в Конституцията относно съдебната реформа не могат да бъдат събрани. Причината - депутатите...

Ще подкрепим проекта с 36 гласа, обяви председателят на ДПС Лютви Местан. По думите му с този законопроект се нарушава духа на Конституцията. Проблем, според Местан, е съотношението между политическа и магистратска квота в гилдията на прокурорите във ВСС. Той обвини Реформаторите (РБ) в пришпорване на гласуването на промените. Според Местан трябва да се гарантира превеса на магистратите и в квотата на прокурорите. По думите му не може да се смята, че тези, които са "за" реформите, са добри, а тези, които са "против", са лоши. Местан призова и за свикването на Велико Народно събрание.

В отговор на изказването на лидера на ДПС, депутатът от РБ Петър Славов коментира, че не може да има равенство между прокурори и съдии, защото те имат различна роля в съдебната система. 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев също взе отношение по думите на Местан и изтъкна, че прокуратурата изпълнява политически поръчки в услуга на определени кръгове. Имаме ли правова държава или имаме управление на мафията, попита Кънев, който убедено заяви, че през 1991 година Конституцията не е успяла да предотврати налагането на управлението на мафията. Лидерът на ДСБ посочи, че гласуването сега трябва да даде старт на процес по изчистване, който ще продължи дълго. Сега само се отваря възможност да се изчисти съдебната система от корупцията и да се засилят контролните механизми от страна на гражданското общество, подчерта тъмносиният политик. Той посочи, че уважава решението на АВБ и БСП, чиито позиции са основани на политически възражения. Кънев изрази и убеденост, че реформата ще бъде изправена пред Конституционния съд и ако КС посочи, че трябва Велико Народно събрание за промяната, то Реформаторите ще го поискат.

Парламентарната група на АБВ ще гласува "въздържал се", заяви председателят ѝ Борислав Борисов. В качеството си на председател на ПГ Борисов ще гласува "за" като морална подкрепа за самата съдебна реформа. АБВ обаче не е съгласно с разпределението в двете камари на ВСС и политическата квота да е по-голяма от магистратската. Борисов отхвърли спекулациите, че първоначално АБВ е предложила измения, които сега отхвърля. Той заяви, че партията не е била чута, когато е имала конкретни предложения.

От парламентарната група на Атака не се изказаха пред НС за промените в Конституцията. Независимият депутат Велизар Енчев заяви, че ще гласува "против".

Инспекторатът съгласен с разделянето на ВСС, вижда по-силно влияние на главния прокурор

Инспекторатът към Висшият съдебен съвет (ИВСС) съобщи, че излиза с положително становище по предложените изменения, предвиждащи създава...

Предистория

Проектът за промени в Конституцията заради съдебната реформа беше формулиран в края на лятната сесия на парламента. Ревезираният законопроект за изменение и допълнение на Конституцията бе внесен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и 180 народни представители от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, БДЦ и трима от АБВ. На заседание на 2 септември временната комисия, разгледа измененията, които имат за цел "структурна и организационна реформа на съдебната власт в съответствие с международните стандарти".

Изменията разглеждат разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокурорска, създаването на възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд и засилване на ролята на инспектората на Съвета. Промените предвиждат съдийската колегия да има 13 членове – 6 избирани от общото събрание на съдиите и 5 от Народното събрание, плюс председателите на ВКС и ВАС. Съгласно законопроекта прокурорската колегия трябва да има 12 членове, в това число главният прокурор, 4 членове, избирани от Общото събрание на прокурорите, един, избиран от Общото събрание на следователите, и 6 – избирани от Народното събрание. Заседанията на пленарния състав ще се ръководят от министъра на правосъдието. Въвеждат се и нови правомощия на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Той ще прави проверки за конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи.

Съгласно приетите правила на първо четене за промените в Конституцията беше нужно квалифицирано мнозинство за приемане на изменията, т.е те се смятат за приети, ако за тях гласуват три четвърти от народните представители или минимум 180 депутати.

Конституционният съд (КС) отказа да се произнесе по същество за предстоящите промени в Конституцията. От там се обосноваха, че съдът не може да вземе решение по нефинализирани законодателни решения. Решението на КС се прие от народните представители като очаквано. "Конституционният съд не отговори на едно от питанията, а и няма как, след като не е прието, а още повече считам, че е работа на политиците и парламента. Не трябва да вкарваме в случая и съдиите да се произнасят преди политиците. В тази посока с министъра направихме изложение”, каза днес преди заседанието на парламента премиерът Бойко Борисов.

Радан Кънев откри недоразумения в общуването с ГЕРБ

За пултовете на ГЕРБ не мога да отговоря, а за поведението на Реформаторския блок – подкрепих веднага позицията, дори да бях в СА...

В началото на септември инспекторатът към Висшият съдебен съвет (ИВСС) излезе с положително становище по предложените изменения, предвиждащи създаването на две колегии в рамките на съществуващия ВСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика