НФСБ и "Атака" искат касиране на изборите

19529
НФСБ и "Атака" искат касиране на изборите
Снимка: БГНЕС

Партия „Национален фронт за спасение на България" внесе жалба с искане за касиране на изборите за Европейски парламент от 25 май.

Искането е адресирано до институции, които могат да сезират Конституционния съд - Президентство, Министерски съвет, ПГ на ГЕРБ и Главна прокуратура.

Участниците в изборите трябва да се отчетат пред Сметната палата до 24 юни

До 24 юни всички участници в изборите за членове на Европейския парламент трябва да представят пред Сметната палата на хартиен и елек...

Основанията за искане на касиране на изборите са свързани с нарушения на Конституцията на България, Изборния кодекс и Венецианската конвенция. Последната изисква да няма промяна в Избирателния кодекс по-малко от една година преди изборите. В България 29 дена преди изборите беше извършена поредната промяна, заради което вероятно ще претърпим санкции.

Основният мотив за искането обаче е масовото купуване на гласове. В жалбата си от партията посочват скандалния случай с контролиране на вота на служителите от мините в Бобов дол, с. Бутан и община Козлодуй, с. Брестовец, Плевенско, и на много други места.

„Изборните резултати за членове на Европейски парламент, избрани с листите на „Коалиция за България" и ДПС са резултат от масовото осъществяване на незаконните практики за купуване на гласове. Практиката за купуване на гласове именно от тези две формации съществено опорочава вота и действителността на подадените за тях гласове", се посочва в жалбата.

НФСБ посочва още лошата организация, грешките и неподготвеността на секционните комисии и редица нарушения в избирателни секции, в които представителите на Патриотичния блок бяха отстранявани или им бе отказвано издаването на протоколи.

В същото време в жалбата до главния прокурор Сотир Цацаров кандидатите за евродепутати от ПП „Атака” Магдалена Ташева, Павел Шопов и Явор Нотев също оспорват законността на проведените избори на основание чл.394,ал.1 от ИК. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

БСП готови с анализа след загубата: Няма да сменят лидера, няма да има оставки

Анализът ни не включва промяна на лидера. Това каза на пресконференция заместник-председателят на Националния съвет на БСП Димитър Дъбо...

Според тях при провеждане на изборите са допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс, които са довели до тяхното опорочаване и незаконосъобразност. В жалбата до главния прокурор пише, че са допуснати следните закононарушения: „На първо място, при провеждането на изборите беше установено безспорно, че е налице е масово купуване гласовете на избирателите, с което престъпление се опорочават изборните резултати и се получава така, че те не отразяват действителната воля на гласоподавателите. От тук идва и незаконосъобразността на изборните резултати, тъй като те не отразяват реалната воля на народа. Въпреки многобройните доказателства за това закононарушение, компетентните държавни органи не взеха своевременно мерки.

На второ място, резултатите от изборите бяха опорочени и от изразходването на значителни парични средства с неясен произход, при провеждането на избирателната кампания. Това събужда сериозни съмнения кои финансови кръгове са осигурили тези средства, както за провеждането на изборната кампания, така и при масовото купуване на гласове при упражняване правото на вот.

По такъв начин изборните резултати са манипулиран и за членове на Европейския парламент са избрани кандидати, които не представляват българския народ, а определени икономически кръгове. С оглед на гореизложеното и на основание чл.394, ал.2 от Изборния кодекс, въз основа на настоящата жалба, Ви моля да сезирате с мотивирано искане Конституционния съд на Република България да се произнесе по законосъобразността на избора на членове на Европейския парламента на изборите проведени на 25 май 2014 г.”.

ПП „Атака” е подготвила искане до Конституционния съд за признаване незаконосъобразността на проведените избори за ЕП и започва събирането на необходимите 48 подписа, като ще търси подкрепа от депутатите от Коалиция за България.

 

Буруджиева призна, че правителството ще го отнесе за изборния провал на БСП

Критика към правителството със сигурност ще има, защото то работи по-бавно от очакваното. Това заяви Татяна Буруджиева и потвърди слухо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com