Никой не умира от желание да охранява границата

27399
Никой не умира от желание да охранява границата
Снимка: БГНЕС

Въпросът с охраната на границата очевидно скоро няма да бъде разрешен. Днес в задочен спор по тематав влязоха министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание и депутат от АБВ ген. Михо Михов.

Според последния нито Министерството на външните работи, нито останалата държавна администрация са подготвени. В ефира на БНР той коментира: "Тя трябва да готви народа в посоката дали МВР трябва да подаде охраната на границата на Министерството на отбраната, каквито разговори чувам напоследък. Това е немислимо. Ние няма да сменяме системата. Трябва да подредим двора си на сигурността".

Цветанов: Трябва да се ограничи командироването на полицаи към турската граница

Зимните месеци, когато има лоши метеорологични условия, миграционния поток по принцип намалява. В тази връзка смятам, че трябва в много...

Според Миков Гранична полиция е най-подготвена за охрана на границата и отговорността е на Министерството на вътрешните работи, а помощта от Министерството на отбраната трябва да е с логистика.

Аз продължавам да твърдя, че няма пречка армията временно със съвсем малък състав да помогне временно за справяне със ситуацията в най-близките месеци, без нито за момент да отричаме отговорността на Гранична полиция по охрана на държавната граница. Това каза от своя страна вътрешният министър Веселин Вучков, предаде БГНЕС.

Днес предстои срещата на Вучков с военния министър и с вицепремиера Меглена Кунева. Вучков я определи като координираща, продължение на тази от преди седмица. Според него най-важният въпрос ще е именно този дали да се пристъпи към процедура по назначаване на 700 нови служители, макар и на временни щатове в Гранична полиция или да се ползва кадровият потенциал на българската армия. Този въпрос днес ще се дообсъди.

Въпросът за това дали армията може да охранява границата предизвика множество коментари и полемики, след като преди около седмица Вучков заговори за помощ от страна на армията. Екипът на министърът, обаче, а според него и някои бивши министри на отбраната смятат, че няма нужда от законодателни промени – да бъде ангажирана армията.

Нови 700 полицаи отиват на границата с Турция

Нови 700 служители на "Гранична полиция" ще охраняват границата с Турция, а оградата по нея ще се доизгради на още 131 км. Това съобщих...

"В много малък обем – за пореден път го казвам с подпомагане на полицейската операция, която се провежда от гранична полиция. Няма юридически проблем – логистично, а и кадрово да ни подпомогнат за няколко месеца, докато се направи преградно съоръжение, докато се изградят безопасни пътища", заяви Вучков.

Проблемът с миграцията през България е систематичен, а не епизодичен. Налага се не координация, а субординация – кое министерство за какво отговаря. Това, според мен, трябва да роди в крайна сметка един основен Закон за националната ни сигурност, който да субординира и организационните структури, и елементите на тази сигурност. Това коментира още ген. Михо Михов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика