Николай Ненчев: Към България не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника

8567
Николай Ненчев: Към България не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника
Снимка: БГНЕС

„Към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал“, това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев по повод на направеното днес изявление на министъра на отбраната на САЩ.

„Днес имах среща с посланика на САЩ Н. Пр. Марси Рийс по нейна молба, по време на която бях информиран, че предстои изявление на американската страна за разполагане на техника в няколко източноевропейски държави. В разговора ни обаче не беше предоставена друга информация и подробности за броя и вида на техниката. Ако подобно искане постъпи, затова ще бъде уведомено както българското общество, така и останалите български институции. Едва тогава ще започне процедурата по приемане и съгласуване на предложението“, сподели още Ненчев, цитиран от сайта на Министерството на отбраната.

Не е изпращано официално запитване за разполагане на американска военна техника у нас

Не е изпращано официално запитване към България за разполагане на американска военна техника. Ако получим такова запитване, ще анализир...

По-рано днес министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър съобщи, че САЩ ще разположат около 250 танка, бронирани автомобили и друго военно оборудване в шест европейски нации, за да уверят в своята подкрепа съюзниците си от НАТО, които са изправени пред заплахи от Русия и терористични групировки. Една от изброените страни е и България.

Припомняме, че според Reuters при инцидента в Анево е тествано оръжие за сирийската опозиция, която да се бори с Ислямска държава, макар да няма досега обособени групи сирийци извън редовния режим, които да се бият с ИД. Засега официално потвърждение няма, като вътрешният министър Румяна Бъчварова на два пъти говори в парламента по въпроса и повтори, че има разследване и не може да коментира обширно положението с инцидента.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика