Нищо ново в съдебната реформа - разделяне на ВСС, по-добра координация

17273
Нищо ново в съдебната реформа - разделяне на ВСС, по-добра координация
Снимка: БГНЕС

Провеждане на съдебна реформа и преструктуриране на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии са сред основните приоритети на кабинета "Борисов", записани в програмата за стабилно развитие 2014-2018 година, предаде БГНЕС.

В областта "Правосъдие" кабинетът си поставя за цел да приеме Стратегията за реформа от Министерския съвет и внасянето й в Народното събрание за одобрение, да довърши широката обществена дискусия по изработените пътни карти по всяка една от шестте стратегически цели на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и да провежда активна комуникация на изпълнителната власт със съдебната власт с цел координация на усилията за изпълнение на приетата от НС стратегия.

Ако съдебната реформа мине както трябва, всички политици влизат в Софийския затвор

Така адвокат Николай Хаджигенов коментира защо никой от политическия елит в България не бърза да реформира съдебната система. Докато М...

Висшият съдебен съвет ще бъде преструктуриран така, че решенията по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от колегия, включваща мнозинство от съдии, избрани от съдии, а за прокурори и следователи – от колегия на прокурорите и следователите. Ще бъде разширено и участието на магистратите в работата на ВСС и неговите комисии. Друга цел е: пряк избор на членовете на професионалната квота във ВСС, провеждан на съответните общи събрания при гарантирана тайна на вота; създаване на ефективни нормативни и организационни гаранции за прозрачността на процеса по номиниране и избор на парламентарната квота във ВСС и нейния обществен характер; разработване на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), одобряване от МС и внасяне в НС и разработване на Закон за лобизма, провеждане на обществени консултации и внасяне в НС за одобрение.

Управляващите ще се стремят да подобрят координацията между отделните ведомства при планиране и изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, в това число чрез провеждане на редовни координационни срещи. Ще бъде разработен механизъм при изготвянето на Пътната карта, който да обхваща всички институции и да гарантира, че всяка от тях ще планира и изпълнява адекватни мерки в отговор на негативните констатации и препоръките.

Друга цел е промяна на конституционния модел на съдебната власт, като мерките, които ще се поемат в тази посока са: провеждане на широко обществено обсъждане, включително на професионално обсъждане от магистрати, представители на академичната общност и други юристи.

За създаването на институционални и организационни гаранции за независимост на кадровия орган на съдебната власт ще бъде провеждана обществена дискусия за промени в статуса на председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор. Ежегодно ще се изготвят и обсъждат доклади за независимостта на съдебната власт.

ВСС действа със стъкмистика при избора на шеф на Окръжен съд - Монтана

Призивите за съдебна реформа не са от вчера или днес, но специално днес Висшият съдебен съвет (ВСС) даде нагледен пример защо никой не ...

Ще бъде разработен и обсъден пакет от промени в статуса на главния прокурор, както и разработването на нова Наказателна политика и още: разработване, одобряване от МС и приемане от НС на свързаните с Новата наказателна политика законодателни изменения в Наказателния кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс.

Кабинетът си поставя за цел и да направи радикална модернизация на всички процеси в съдебната власт чрез въвеждане на електронно правосъдие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика