Новата бюлетина - с две колонки за избор и лека неяснота коя за какво е

24385
Новата бюлетина - с две колонки за избор и лека неяснота коя за какво е
Снимка: БГНЕС

С шега за 1-ви април започна гостуването на Мая Манолова в сутрешния блок на Нова телевизия. Водещите изчезнаха и предаването пое синоптичката Никол Станкулова, която директно попита Манолова ще иска ли БСП импийчмънт на президента. Тя отвърна, че е възможно точно преди да стане ясно, че и правят шега.

Голямата олелия покрай Изборния кодекс е заради един член на ЦИК. А ЦИК работи – прие изборните правила, за книжата, за регистрацията на партиите и т.н, каза заместник-председателят на парламента. Тя представи бюлетината за евроизборите. Оказа се, че ако искаме да се възползваме от правото на преференция, трябва да направим следното – в лявата част посочваме коя партия подкрепяме, а в дясната – кой кандидат, под кой номер подкрепяме. На въпрос дали няма да има объркване какво попълваме вляво и какво вдясно, Манолова отвърна: „Нека не подценяваме интелигентността на избирателите”. На бюлетините обаче над лявата и дясната колонка не е изрично упоменато, че става въпрос за партии и за кандидатите в списъка им съответно. Отбелязването е с Х или с V. Квадратчетата с номерата обаче не може да се заграждат с кръгче.

Манолова: Президентът, и ГЕРБ имат една цел - да пречат на изборите

Сигурна съм, че и президентът, и ГЕРБ имат една цел, и те го доказаха със своето поведение - по всички възможни начини да пречат на нор...

Мая Манолова заяви, че печатницата на БНБ ще печата бюлетините, както и печатници, които са лицензирани да печат ценни книжа. Едната от тях е в Русе. Червеният депутат добави, че уникалният номер на всяка бюлетина ще бъде премахван преди да отидат в избирателните секции, за да се гарантира неприкосновеността на вота.

Заместник-председателят на парламента подчерта, че БСП играе за победа на предстоящите избори, но не отговори дали ако това не се случи, червените ще дадат оставка.

Мая Манолова настоя, че ще сезират Конституционния съд заради решението на Плевнелиев за квотите за ЦИК. Заместник-председателят на парламента коментира и „кафето” на Бойко Борисов и Лютви Местан. Това е буря в чаша кафе, отвърна Манолова и добави, че ДПС не е политическа сила, която ще си промени поведението заради един неформален разговор.

Заместник-председателят  на БСП заобиколи думите на Йордан Цонев, че много депутати от БСП говорят как „ДПС преяжда с власт” и посочи, че третата сила в парламента може да се чувства обидена заради отнетото от президента място в ЦИК. Чувствам се засегната от купа обиди по адрес на Изборния кодекс от ГЕРБ – те внасят попарвки, пълни с грешки, каквито и първокурсник по право няма да направи, настоя Манолова.

Изборният кодекс бил подготвен за "служебна победа"

В този Изборен кодекс има заложени много схеми за служебна победа, които тепърва ще стават ясни. Изборът на ЦИК беше първо действие, но...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика