Новите двигатели за МиГ-овете ни си стоят все още като обещание

2919
Новите двигатели за МиГ-овете ни си стоят все още като обещание
Снимка: БГНЕС

Новите двигатели за българските МиГ-ове все още са само желание, което дори не е оформено като заявка. За доставка на заявените поне на думи шест двигателя няма обявен търг, макар че военният министър Николай Ненчев ги броеше за формалност и обещаваше наддаването да започне още в края на миналия месец.

Засега от министерството мълчат за забавянето на търга за двигателите. Вероятната причина е, че липсват свободни нови мотори, които може да бъдат купени от страни в ЕС, предполага в. "Сега". Ненчев вече заяви, че те няма да бъдат доставени от Русия, въпреки че единственият производител е Московският машиностроителен завод "Чернишев". Дори и да съществува вариант те да бъдат купени от частни фирми, реално доставчикът ще е руският завод, но цената ще е по-висока заради наличието на посредник в сделката.

2016 г. остава критична за безопасността на полетите на българските ВВС

Истинското решение за бъдещето на изтребителната ни авиация, за нашата надеждност и за изпълнение на съюзническите ни ангажименти е при...

Липсата на търга за двигатели не е единственият пропуск на армията ни. Вече 3 месеца продължава изборът на фирми, които уж спешно трябваше да унищожават излишните тонове боеприпаси. Поръчката за спешната утилизация беше обявена в средата на ноември миналата година, три години и половина след взрива на Петолъчката, при който загинаха трима души. Тъй като отдавна не са обявявани търгове за унищожаване на боеприпаси, поръчката беше пусната като спешна. Причината е, че има опасност мунициите да се взривят в складовете, в които се съхраняват, става ясно от тръжната документация. Намеренията на МО са да утилизира 867 тона боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.

"Състоянието на боеприпасите, най-вече взривните вещества и пиротехническите изделия, е предпоставка за самовъзпламеняване, възникване на пожари и детониране на други боеприпаси. Последствията от възможните взривове са с непредвидими последици за личния състав, военните формирования, в които се съхраняват, инфраструктурата, околната среда, както и за намиращите се в близост населени места", посочиха от министерството.

Не така смята обаче комисията, която провежда процедура. Тя продължава вече трети месец, а за част от позициите са прекратени. Според документацията на търга два са участници в надпреварата - "Експал България" и консорциум "МПИ ЕООД и Делев и Делев ЕООД". Двете дружествата са поканени да предоставят офертите си, но засега няма обявено класиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика