НС одобри програмата за развитие на армията ни до 2020 година

7201
НС одобри програмата за развитие на армията ни до 2020 година
Снимка: БГНЕС

Силите ни за специални операции и доброволното обучение бяха двата най-важни акцента, които доминираха изказванията на политическите партии в парламента при гласуването на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020 и за определяне числеността на въоръжените сили. Тя беше приета с гласовете на със 106 гласа „за“ и 1 „против“ - от „Атака“.

Интересен факт беше, че военният министър Николай Ненчев благодари на депутатите преди те фактически да одобрят програмата.

Политическите партии, без Атака, подкрепят програмата за развитие на армията ни

Програмата за развитие на стратегическите отбранителни способности на въоръжените сили на България за периода 2014-2020 г. подробно я д...

Двата акцента бяха засегнати особено силно от представителите на ГЕРБ и Патриотичния фронт. Депутатът от партията на Бойко Борисов Христо Гаджев подчерта, че е редно час по-скоро да има анализ за развитието на българските специални части. Великобритания например обяви, че ще увеличи двойно състава на силите за специални операции. Нека се анализира как по-добре да се развият силите за специални операции, каза той, посочвайки, че 68-ма бригада е тази, която има най-голям опит заради мисиите си в Ирак и Афганистан.

Позицията на Милен Михов от „Патриотичния фронт“ беше подобна. Михов обаче подчерта и необходимостта да се обърне на повече внимание на доброволчеството. За две години броят на желаещите да служат в българската армия е около 1000 души, но вместо това беше намалена квотата на 300 души. Трябва да се помисли за създаване на формирование като например народно опълчение, подобно на Националната гвардия в САЩ, смята той. Трябва разумна политика за превъоръжаване, избягвайки „едностранен военно-технически монопол“. Над 95-96% от въоръжението ни е произведено от СССР и не можем още да го преодолеем, заключи Михов.

Вицеадмирал Пламен Манушев, също депутат от ГЕРБ, се оплака, че сега системата е недофинансирана, но вече има тенденция това да се промени в близките години. Този документ е реалистично и финансово осигурен, на базата на който може да се изготвят конкретни стъпки – от какви формирования имаме нужда и как могат да се финансират, добави и Христо Гаджев. На подобно мнение беше и Корман Исмаилов от Реформаторския блок. Обръщаме една силно негативна тенденция за съкращение на средствата за отбрана и чрез проектобюджета за догодина. Тенденцията да се увеличат средствата от до 2% от БВП е положителна, подчерта той.

Подкрепа за програмата дава и ДПС. Според Янко Янков, който е бивш агент на ДС, документът е база да има точен отчет как отбранителният сектор изпълнява конституционните си задължения. Той засегна и въпроса с мотивацията в армията – от гледна точка „социален статус“ т.е. заплащане, като тук трябвало да има подобрение. ДПС няма да обслужва тяснопартийни интереси, обеща бившият агент на ДС.

Владимир Радев от ГЕРБ обаче обърна внимание, че не може в официален документ на Министерството на отбраната да се говори за "пазар" на авиационно обучение. Това е посочено в страница 36, а страница по-рано се казва, че промяна на структурата на обучение в сектор „Отбрана“ няма да се променя. Нека няма такъв лобизъм, заяви Радев.

Ненчев "успокоява" с два двигателя под наем за МИГ-овете

Ще получим два двигателя за изтребителите МиГ-29 под наем до края на годината, които ще ги ползваме две години. Шест изтребителя ще бъд...

Програмата по същество

В програмата като основен приоритет е заложена модернизация чрез постепенно увеличение на държавните средства за сектора и "преустановяване на зависимостта от страни-доставчици на въоръжение и бойна техника извън НАТО и ЕС". Предвиденият състав на армията ни е поне 37 000 души и не повече от 40 000 души.

Интересен факт е какво предвижда програмата при евентуално задействане на чл. 5 от учредителния договор на НАТО – че заплахата към един член на Алианса се счита за заплаха към всички. Българската армия осигурява сухопътни, военноморски (ВМС) и военновъздушни сили (ВВС). За сухопътните войски основен компонент е механизирана бригада от среден тип. Когато става въпрос за участие в международни мироопазващи мисии, сухопътните войски отделят до 1000 души, ВМС – една фрегата за срок от половин до една година, а ВВС – транспортна авиация.

Политическата амбиция на министерството на отбраната е до 2018 година да няма намаляване на бюджета за армията ни спрямо 2014 година, а след 2018-та и до 2024-та година да има увеличение при "благоприятни икономически условия".

Иначе според информация на БНР в петък, 27 ноември, ще бъде обсъдено и споразумението за ремонт на МиГ-овете ни с Полша.

И в ГЕРБ вече има явни настроения срещу Николай Ненчев

Фокусирахме се върху отбраната, като 150 млн. лева отиват за нея. Има седем самолета, четири от които със сигурност летят. Военните каз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика