НС преодоля ветото на Закона за МВР

38537
НС преодоля ветото на Закона за МВР
Снимка: БГНЕС

Депутатите преодоляха ветото на президента върху Закона за МВР. Това се случи след повече от 3 часа обсъждания, много заяждания и много отклонения от темата.

Предложението беше гласувано два пъти. По време на прегласуването 126 депутати бяха "за", 74 – "против", въздържали се нямаше.

Парламентът се готви да отхвърли ветото върху Закона за МВР

Днес Народното събрание ще проведе ново обсъждане на Закона за Министерството на вътрешните работи, приет от парламента на 28 май 2014...

От ГЕРБ се обявиха против предложените промени, докато от БСП и "Атака" видях в тях нещо хубаво.

В началото депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков посочи, че гледането на този закон отново в зала изцяло подрива идеята за плавен преход и се постави против идеята за ново гледане на закона. 118 от народните представители обаче гласуваха "за" това Законът за МВР да се гледа в зала, "против" бяха 70 и един се въздържа, информира БГНЕС.

Магдалена Ташева от „Атака” каза: „Изразявам отвращение от недопустимата демагогия от тази трибуна. Човек с 6 апартамента, купени със спестяванията на тъща му, ни учи на морал. Това е недопустимо. Същият той има 4 дела. Докато държахте МВР, вицепремиерът ви стана ръководител на вашия предизборен щаб и всички дирекции на полицията в страната действаха като предизборни щабове на ГЕРБ”.

Народният представител от "Коалиция за България" Красимир Янков заяви, че този закон се приема, за да работи по нормален начин системата за вътрешна сигурност, информира "Фокус".

Вътрешната комисия в НС преодоля ветото на Закона за МВР

Парламентарната вътрешна комисия отхвърли президентското вето на новия закон за МВР. 11 от депутатите-членове на комисията, гласуваха п...

Днешната политика на МВР е в услуга на организираната престъпност. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той добави: „Може би вие сте част от нея. Нека ви припомня операцията в Лясковец – това не е ли некомпетентност? Полицейщината е в момента. Ползвате МВР само за лични и бизнес интереси. Фалирахте министерството”.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов каза: „Току-що казахте, че съм част от организираната престъпност, но вие сте осъден на първа инстанция”.

Преди 10-тина дни президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за Министерството на вътрешните работи.

Основните мотиви за решението на президента касаят следното - липса на яснота за защита на основни права и свободи на гражданите при извършване на оперативно-следствена дейност, предпоставка за отказ от достъп до обществена информация, както и въвеждането на извънщатният сътрудник. Държавният глава не приема и че му се отнема правото да назначава главен секретар на МВР, не приема и премахването на конкурсното начало при назначаването на кадри на висши ръководни постове в МВР, информира прессекретариатът на парламента.  

Полицаите протестират срещу президентското вето върху Закона за МВР

Синдикалната федерация на служителите в МВР посреща с огорчение президентското вето върху Закона за Министерството на вътрешните рабо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика