НС прие на второ четене Закона за военното разузнаване

5820
НС прие на второ четене Закона за военното разузнаване
Снимка: БГНЕС

Народното събрание одобри на второ четене Закона за военното разузнаване, предаде „Фокус”. Това е четвъртият закон за сектор „Сигурност”, внесен от председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Законът касае военното разузнаване и по-конкретно служба „Военна информация”. С така приетите текстове военното разузнаване обединява дейността на всички разузнавателни структури и формирования във въоръжените сили на България, което се води с цел добиване, обработване и разпространяване на разузнавателната информация в интерес на отбраната на страната и на националната сигурност. Бяха приети промени в последния момент, с които Йордан Бакалов вече не отговаря на изискванията за шеф на „Военна информация”. По предложение на Таско Ерменков от БСП възможността „Военна информация” да бъде оглавявана от цивилно лице, отпадна.

Спецкомисията на НС не прие шефът на военното разузнаване да е военен

Депутатите от комисията за контрол на службите не приеха предложения на опозицията от БСП текст в Закона за военното разузнаване дир...

Ръководството на Службата ще се осъществява от директор, който се назначава за срок от 5 години с указ на Президента по предложение на МС.

Регламентира се и координацията и взаимодействието на военното разузнаване с държавни органи и институции, а също така със структури на НАТО и ЕС. Тя се осъществява от служба „Военна информация”. На оперативно и тактическо ниво при осъществяване на разузнавателна поддръжка на българските военни контингенти взаимодействието се осъществява от Съвместното командване на силите или от командирите на видовете въоръжени сили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика