НС забрани къмпингуването на плажа, екоактивисти подготвят протести

4716
НС забрани къмпингуването на плажа, екоактивисти подготвят протести

Народното събрание прие спорните промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, според които се забранява къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажа.

Идеята беше подкрепена от 106 депутати, 9 бяха „против“, а 7 се въздържаха.

Глобите предвидени за тези нарушения са от 1 000 до 10 000 лева.

В крайна сметка обаче депутатите разделиха нощуването от къмпингуването. НС реши да не забраняват нощуването на плажните ивици, каквато беше първоначалната идея.

Депутатите отложиха приемането на забраната за къмпингуване

По предложение на депутата от Реформаторския блок (РБ) Найден Зеленогорски Народното събрание отложи разискванията и приемането на спор...

По време на дебатите в пленарна зала пред Народното събрание се проведе протест на екоативисти, които категорично отхвърлиха идеята.

По-рано днес "Зелените" разкритикуваха новите текстове, като обявиха, че зад предложенията стоят интереси, които са свързани с пране на пари. Бившият председател на партията Борислав Сандов заяви пред репортер на Actualno.com, че зад предложенията стоят интереси, които са свързани с пране на пари. „Не може в разрез с Конституцията да ни се забранява дивото къмпингуване“, добави той. По думите му държавата трябва да обособят места, където хората да могат да се наслаждават на диви плажове.

По време на дебатите в парламента независимият депутат Велизар Енчев обяви, че ще гласува „за“ поправките, но само при положение, че всички хотели в близост до плажове бъдат съборени.

Депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски от своя страна поиска почивка, за да може да покани протестиращите пред парламента в сградата за разговор.

След проведената среща дебатите бяха прекратени и народните представители гласуваха новите текстове.

"Зелените": Не сме се научили да превръщаме природата в икономически ресурс

"Зелените" се обявиха категорично против промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които се забранява къмпингув...

„Добра новина е, че в последния момент, след поискано от мен прегласуване, ГЕРБ промениха позицията си по ЗУЧК. Така отпадна безумната забрана за "пренощуване" на плажа и 100 м. от него“, написа във Facebook минути след гласуването лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Въпреки това, гласувах против целия текст. Прекарал съм цялата си младост на палатка, кога на "определените за целта места", кога извън тях. Помня и старите къмпинги, които вече не съществуват, и "Арапя" преди да заприлича на Столипиново, и "Градина" преди нощувката там да струва повече от хотел в Гърция. Помня и как "Първа частна милиция" разгонваше с ритници и бой нощуващите на Харманите. Не виждам за днешните 18-25 годишни възможностите, които аз съм имал. Без регулация на къмпингуването, днес ги гоним от нашето море ...“, допълни той.

„И накрая - видях в колегите си днес хора, които са забравили и младостта си, и бедността си, и любовта си. Не желая да бъда един от тях“, разграничи се „тъмносиният“ лидер.

Той веднага получи отговор от Борислав Сандов, който обяви, че довечера на Орлов мост екоактивистите ще обявят „своята реакция на добрите новини от Народното събрание“. 

„Депутатите току що решиха да забранят къмпингуването на 100 м. от плажа и така да лишат от възможността гражданините да почиват свободно в близост до плажа, което е в противоречие с Конституцията на Р. България. Значи, строителството не е забранено, но поставянето на палатки е. Къмпинг Орлов мост ни зове за събиране още тази вечер“, добави още Сандов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика