Обвинителният акт по случая с бюлетините от Костинброд вече е в съда

23587
Обвинителният акт по случая с бюлетините от Костинброд вече е в съда
Снимка: БГНЕС

Обвинителният акт по случая с бюлетините в Костинброд вече е в съда, стана ясно от съобщение на прокуратурата.

Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла обвинение срещу главния секретар на Министерския съвет по време на мандата на служебното правителство Росен Желязков. Той е обвинен, че в периода 27 април - 12 май тази година не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД по договор № МС - 83/27.04.2013г. за изработка и доставка на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване.

Случаят с бюлетините в Костинброд влиза в съда в понеделник

Случаят с бюлетините, които бяха намерени в Костинброд два дни преди изборите през май, ще влезе в съда в понеделник, пише в. „Пр...

Въпреки задълженията си по Устройствения правилник на МС и неговата администрация и след изрично оправомощаване за сключване на договор от служебния министър-председател Марин Райков, Росен Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък, смята прокуратурата. Желязков не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка.

Отпечатани са 351 075 броя бюлетини, годни да послужат по предназначение, извън възложените по договора. Настъпилите вредни последици са създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България, посочва СГП.

Желязков е обвиняем по чл. 282, ал.2, пр.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс. Това означава, че може да получи до 8 години затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика