Оценката за въздействие на бъдещите закони е на път да е задължителна

1871
Оценката за въздействие на бъдещите закони е на път да е задължителна
Снимка: Thinkstock

Нормативните актове, изработвани от парламента, правителството и местните власти, вече задължително ще вървят с оценка на въздействието им. Това решиха депутатите при първо четене на поправка в Закона за нормативните актове, предложена от МС.

Ако няма оценка за въздействие, компетентните органи изобщо няма да ги подлагат на обсъждане. Изключение се прави за законите за държавния бюджет, бюджетите на НЗОК, държавното обществено осигуряване и придружаващите ги подзаконови актове. Изключение са и промени в Конституцията, ратификация или денонсиране на международни договори и "форсмажорни обстоятелства", изброява в. "Сега".

Българските депутати са най-активните при предлагането на закони сред парламентите в ЦИЕ

Законотворчеството е във фокуса на медиите в България в периода 1 август 2014 г. – 1 август 2015 г., а българските наро...

По принцип и сега законовите и подзаконовите актове би трябвало да имат оценка за въздействие, но това не е задължително.

Целта на оценката е да се разкрият ефектите от законодателството върху малките и средните фирми, неправителствените организации и гражданите. Според правителството така ще се повиши качеството на нормативната база и прозрачността на законотворчеството. Затова МС задължително ще изготвя програми на всеки 6 месеца за готвените законопроекти и подзаконови нормативни актове. Оценките на въздействието ще се качват заедно със самите проекти на интернет портала за обществени консултации. Предварителната оценка може да бъде частична (за всеки проект на закон, кодекс и подзаконов нормативен акт на МС) или цялостна (при нови закони и кодекси). Последваща оценка ще се прави 5 г. след приемането на съответния акт или в по-кратък срок, ако такъв е бил предварително определен.

Не стана ясно как ще се прави оценка на депутатските законопроекти. В поправките се посочва само, че НС ще определя условията и реда за планирането и извършването им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика