Орешарски на практика призна, че НЕК действа некоректно с липсата на отчет

22313
Орешарски на практика призна, че НЕК действа некоректно с липсата на отчет
Снимка: БГНЕС

Официално потвърждение, че Националната електрическа компания действа през просото и изобщо не се съобразява с подзаконовите актове на Министерския съвет даде самото правителство на Пламен Орешарски с предложението си за нов Закон за публичните предприятия.

Самото предложение беше прието на вчерашното заседание на Министерския съвет и вече е пуснато за обществена консултация. Законът е съвкупност от всички нормативни актове, като например различни постановления, които са оформени в текстове.

Орешарски и компания започнаха да изтискват държавните фирми

Въпреки всички уверения, че това правителство се справя поне на същото ниво, на което и кабинета на ГЕРБ по отношение на финансовата по...

В чл. 50 от предложението, който е част от Раздел II „Осъществяване на контрол върху дейността на публичните предприятия”, пише дословно следното:

(1) Публичните предприятия по чл. 3, ал. 2, т. 1, 3-6 (т.е. такива, които са юридически лица-търговци и в които държавата е едноличен собственик на капитала или държи повече от 50% от капитала) са длъжни да представят на принципала (т.е. на съответното министерство) в електронен вид тримесечни и годишни финансови отчети - счетоводен баланс, отчет за приходите и разходите, отчет за собствения капитал, отчет за паричните потоци и приложенията към тях, изготвени в съответствие със Закона за счетоводството и приложимите счетоводни стандарти, придружени с анализ на дейността и анализ на финансовото състояние. Годишните отчети и анализи се представят до 25 април следващата година, а тримесечните отчети и анализи - до 25-о число на месеца, следващ съответния отчетен период.

(2) Органите по ал. 1 представят в Министерството на финансите отчетите по ал. 1 в електронен вид, съответно до 30 април следващата година – годишните отчети и анализи, и до 30-о число на месеца, следващ съответния отчетен период – тримесечните отчети и анализи.

Цената на тока все някога ще се промени, казва Орешарски

ДКЕВР ще реши за цената на тока, а евентуалните добавки за пенсионерите не са предизборен ход – те следват програмата на правител...

(3) Публичните предприятия по чл. 3, ал. 2, т. 2 са длъжни да представят в електронен вид пред общинския съвет финансовите отчети по ал. 1 в сроковете по ал. 1.

(4) Министерството на финансите и общинските съвети публикуват съответната информация по ал. 2 и 3 в срок три работни дни от получаването й на официалната си интернет страница.

България през 2013 година: Парите на държавните предприятия

Парите на държавните предприятия и разкритията около тях бяха може би най-важната икономическа тема през отминаващата година. Когато с...

Както е добре известно, отчетът на Националната електрическа компания за първото тримесечие на тази година все още е мъгла за широката публика. Покрит беше и отчетът за 2013 година. Оправданието на НЕК беше Законът за счетоводството и чл. 40 в него – годишният финансов отчет и докладът за дейността се публикуват до 31 юли на следващата година чрез заявление в Търговския регистър. Само че постановление на Министерския съвет от 2010 година, което сега влиза в предложението за Нов закон, държавни предприятия и търговски дружества с над 50% държавно участие в капитала, годишният отчет е трябвало да бъде предоставен до 25 април. Явно и според правителството на Пламен Орешарски това не трябва да е така, след като постановлението по въпроса от времето на Бойко Борисов се предлага за закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика