Орешарски: Правим "Южен поток" само според законодателството на ЕС

27403
Орешарски: Правим "Южен поток" само според законодателството на ЕС
Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски подчерта, че един от най-важните проекти на наша територия е "Южен поток". Това стана по време на срещата му с руския външен министър Сергей Лавров.

"Нееднократно сме заявявали силната си заинтересованост от осъществяването му. От самото начало на работа на това правителство започнахме да полагаме усилия за наваксване на изоставанията и постигнахме значителен напредък", каза премиерът. Той посочи, че спирането на проекта е заради започнатата процедура от Европейската комисия срещу България. "Страната ни е представила коментари по повдигнатите от Комисията въпроси. Смятам, че разполагаме с достатъчно добри аргументи и оставам оптимист, че те ще бъдат приети", заяви министър-председателят. Той отново изтъкна, че проектът е много важен за България и правителството ще положи всички усилия за реализацията му, но в рамките на европейското законодателство.

Лавров поддържа тезата на Москва, че двустранните споразумения за "Южен поток" са по-важни

Законодателството на ЕС не може да пречи за договорките относно "Южен поток", направени преди да бъде приет Третия либерализационен пак...

По отношение на конфликта в Украйна Орешарски посочи, че от самото му начало България се е обявила за запазване на териториалната цялост на страната, като в същото време е отправила препоръки към украинските власти за повече интегритетни действия и е осъдила закона за ползването на езиците. "България ще подкрепи всякакви дипломатически усилия за решаването на кризата в Украйна. Колкото по-бързо стане това, толкова по-добре ще бъде за всички", посочи Орешарски.

Орешарски приветства руските инвестиции у нас, нарастващия брой руски туристи и граждани, купуващи недвижима собственост в България, но подчерта, че във взаимната търговия се наблюдават отрицателни тенденции по отношение на всички стоки, с изключение на енергоносителите. Той каза, че е коментирал темата при срещата си в Сочи с руския премиер Дмитрий Медведев, с когото са постигнали договореност за провеждането на междуправителствена комисия за разрешаване на отворените въпроси.

Лавров посочи различни проблеми на двустранните търговско-икономическите отношения, стоящи на дневен ред. Руският външен министър предаде на премиера Орешарски поздрави от президента Владимир Путин и от министър-председателя Дмитрий Медведев. В обобщение на изразените в разговора мнения той посочи, че Москва не дели правителствата и държавите на про- и антируски настроени. "Искаме да работим прагматично", заяви Сергей Лавров.

Експертен поглед

Проектът за газопровод "Южен поток" върви. Италия потвърди своята категоричност за неговото строителство, OMV получи изключителна преференция за достъп до тръбата, което означава, че Русия вече е приела в някаква форма правилата на Третия енергиен пакет. Така че проектът има положително развитие, счита енергийният експерт професор Атанас Тасев.

"Казвал съм вече, че около "Южен поток" има твърде много геополитика, както и около АЕЦ "Белене" – пресичат се интересите на САЩ и Русия. Генезисът на този проект целеше да се заобиколи Украйна, поради политическата й нестабилност", каза професор Тасев.

Той подчерта, че нито една държава от ЕС досега не е била неизряден платец по отношение на газовите доставки от Русия. "Докато при Украйна проблемът възникна първоначално като финансов, а сега е още по-тежък, защото се намеси и геополитиката", добави енергийният експерт.

"От предложението до реализацията има едно огромно Черно море, така че тепърва ще наблюдаваме процеса. По принцип от транзит се печели, само че всички смятат, че ползите са заради геополитическото положение. А, всъщност, при транзита основният паричен поток се гарантира от задължението "транзитирай или плащай" и от т.нар. транзитна такса", посочва експертът.

Тази такса не пада от небето, а е резултат от сложни разчети, при които като се зададе норма на възвръщаемост на инвестицията и срок за откупуване се получава нейната стойност, отбеляза професор Тасев.

"Имам предвид, че ако това се разглежда чисто като инвестиция въпросът е: каква ще бъде тя, на колко се оценява и какви са очакванията на европейците и американците да си върнат парите и с каква норма на възвръщаемост. Защото по-висока норма на възвръщаемост означава по-висока транзитна такса, която очевидно трябва да се предоговаря с Русия. А това са много тежки разговори, за които аз не съм голям оптимист", заяви експертът.

Професор Тасев коментира и информацията, че Украйна е предложила 49% от газопреносната си мрежа на инвеститори от САЩ и Европа. Според него от геополитическа гледна точка ходът на украинците е интересен - въпросът е кой ще се съгласи да купи тези 49% от газопреносната им мрежа при предстоящ немалки инвестиционни разходи.

Вигенин в Сърбия: Надявам се ЕК скоро да ни разреши да продължим с "Южен поток"

България се надява да продължи строителството на газопровода "Южен поток" след няколко седмици, щом получи съответните разяснения от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика