Орешарски припомни, че ще има повече пари за социална грижа

20806
Орешарски припомни, че ще има повече пари за социална грижа
Снимка: БГНЕС

В държавния бюджет за следващата година са предвидени повече средства за социална политика, подчерта премиерът Пламен Орешарски по време на дискусията в парламента на тема „Борбата с бедността в България”.

Орешарски посочи, че за подкрепа на семействата с деца ще има 76,5 млн. лева, за хората в неравностойно положение ще бъдат отделени 20 млн. лева, а за пенсионерите ще бъдат дадени над 200 млн. лева.

Връщат данъка върху дохода на получаващите минимална заплата

Хората, взимащи минимална работна заплата, в края на годината ще получат обратно данъка върху доходите, който е в размер на 10%. Това ...

Премиерът потвърди и думите на председателя на Бюджетната комисия към Народното събрание Йордан Цонев, че между първо и второ четене на бюджета ще бъде вмъкната поправка по отношение на данъка общ доход. Хората, които взимат минимална работна заплата, ще получават в края на годината обратно внесения данък – 10% всеки месец. Това ще стане в началото на 2015 година, като за целта съответните хора ще подават данъчна декларация. По изчисления на държавата става въпрос за 300 хил. души.

„По този начин реализираме две цели - увеличаваме разполагаемия доход на работещите на минимална работна заплата, без да затормозяваме разходите на фирмите за труд и по същество запазваме тяхната конкурентоспособност. От друга страна реализираме поетия ангажимент да се облекчат най-ниските доходи, без да се лишаваме от предимствата на пропорционалното подоходно облагане, важно за реализиране на икономическите ни цели", отбеляза премиерът, цитиран от 24 часа. Той припомни, че този ангажимент е бил датиран за втората половина на управленския мандат.

На свой ред социалният министър Хасан Адемов подчерта, че бедността у нас е на едно от най-високите нива в ЕС. Борбата с бедността е основния приоритет за правителството, каза и той. Към 2020 броят на живеещите в бедност да бъде намален с 260 000 души е цел на управлението.

Новост в програмния период 2014-2020 е, че 20% от социалния фонд ще отиват за социално включване. В периода 2007-2013 16% от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" са насочени към социалното включване. 1300 доставчици на социални слуги са подкрепени от програмата до момента. Над 62 000 души са получили социални услуги.

Народното събрание одобри на първо четене бюджета за догодина

Със 116 гласа "за", 78 "против" и 17 "въздържали се" парламентът прие на първо четене проектозакона за държавния бюджет за 2014 г., п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика