Орешарски се оплака от "трудната обстановка", не вижда защо да има актуализация в НЗОК

19835
Орешарски се оплака от "трудната обстановка", не вижда защо да има актуализация в НЗОК
Снимка: БГНЕС

Труден период след труден период – така премиерът Пламен Орешарски определи своето кратко от историческа гледна точка и доста дълго за мнозина управление.

Според Орешарски е добре, че има дата за предсрочни парламентарни избори. Дано те доведат до структура на парламента, която да е по-устойчива, каза той. И поясни – не управляващи и опозиция да имат приблизително равни сили в Народното събрание.

Костов предлага Светослав Гаврийски или Калин Христов за служебен премиер

България е в обща криза и тя се разпространи в ключови сектори. Това заяви бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов. От края на...

Трудната среда и политическата нестабилност не позволиха да се реализира това, което си представях. Имаме обаче напредък – институциите работят по-добре, имаме по-устойчиви бизнес индикатори, каза Орешарски в „Още от деня” на БНТ. И даде пример с ръста на Българската фондова борса – бил около 40% за година, което било най-доброто представяне в Европа. Орешарски се похвали и с „най-успешната емисия” държавни ценни книжа – тази за 1,5 млрд. евро, която беше направена заради кризата с КТБ и ПИБ.

Според Орешарски най-големият му успех с правителството е, че то е имало колективен стил на работа. Забелязахте ли някой от министрите ми да се оправдава с работата на друг, попита той. И даде отлична оценка на Цветлин Йовчев, Зинаида Златанова и Даниела Бобева, а на другите си министри – добра оценка.

След изборите не бих участвал повече в кампаниите на която и да е партия, каза Орешарски. Той заяви, че неговото правителство ще се опита да номинира "с по-широко съгласие" български кандидат за европейски комисар. За мен е важно България да получи възможно най-добър портфейл, коментира премиерът. И не каза кой му е фаворитът за еврокомисар.

Актуализация на бюджета на НЗОК

На въпрос ще има ли актуализация на бюджета на НЗОК, Орешарски отговори, че не намира основание за актуализация нито на бюджета на Здравната каса, нито на държавния бюджет. Към края на май дефицитът на НЗОК не е по-голям, отколкото преди година, аргументира се премиерът – 60 и няколко до 70 млн. лева. Откъде се правят смети, че здравният дефицит ще скочи до над 300 млн. лева, попита Орешарски. Никой не си дава сметка откъде ще се вземат средства, за да се насочват към Здравната каса, добави той. И обеща да си изложи аргументите пред Народното събрание, както и откъде могат да дойдат пари – със сигурност за сметка на други икономии.

Реформаторите искат 28 септември за избори, предупреждават за нов трик по "Южен поток"

Реформаторският блок официално поиска промяна на датата за провеждане на предсрочни парламентарни избори - вместо на 5 октомври, десн...

Орешарски изрази съжаление, че е нямал време да направи структурна реформа в здравеопазването. Премиерът посочи, че на последния съвет на НЗОК е имало фокус само върху актуализацията, а не и върху необходимите приоритети.

КТБ и ПИБ

По отношение на КТБ Орешарски каза, че най-вероятно ще се наложи държавата да подкрепи банката. Това обаче не е актуализация на държавния бюджет, посочи Орешарски. И отказа да коментира думите на Бойко Борисов, че държавата е във фалит. По възможност не влизам в политически дебати, измъкна се министър-председателят.

Орешарски изрази задоволство от реакцията на ЕК и одобрението за ликвидна подкрепа за банковата ни система – тя беше дадена в неделя вечерта, каза той.

Случаят с ПИБ и КТБ беше реален стрес тест. Радвам се, че всички банки издържаха със собствената си ликвидност. Към днешна дата от подкрепата от Брюксел не е разходван нито лев, посочи Орешарски, но не уточни, че кредитната линия от 3,3 млрд. лева всъщност е държавна подкрепа, а не са европейски пари.

Павлова тръби: Орешарски не иска актуализация, плащаме 380 млн. евро неустоки за "Южен поток"

Новината на деня е, че Министерски съвет реши „да помисли още малко” относно актуализацията на НЗОК. Жизнено важно е да се ...

Премиерът „принципно одобрявал” промените в закона, предложени от БНБ относно банките. Трябва обаче да се намери точната юридическа формулировка, за да не стане така, че да не се говори за злоупотреби там, заяви Орешарски.

Реформите в енергетиката

В края на 2012 година НЕК има 2,5 млрд. лева, в края на 2013 година задълженията са 3,1 млрд. лева, а сега са 2,8 млрд. лева, каза Орешарски. Не стана ясно откъде са данните, след като отчетът на НЕК още не е публично достъпен в противовес на разпореждане на Министерския съвет от 2010 година.

Премиерът изрази тревога, че заради ангажиментът към ЕС за намаляване на вредните емсии ще има проблеми с много въглищни предприятия.

Орешарски смята, че „Южен поток” има много голям шанс за реализация. Опитваме се да убедим ЕК, че сме действали правилно, но ако не успеем, ще се съобразим с всички забележки на Брюксел, каза той. Всичко, което сме правили, е по аналогия от други проекти и процедури, добави Орешарски.

Борисов иска незабавна ревизия на бюджетите и на държавата, и на НЗОК

Задължително трябва да има актуализация на бюджета на Здравната каса. Също и на държавния. Ето, криеха се, криеха се, но на края вече н...

Градушката в София

По принцип държавните институции са длъжни да уведомяват за такъв тип бедствия. На мен лично ми беше докладвано преди две седмици, че тази година се очакват значителни щети за реколтата от градушки. Затова днес отпуснахме още 1,2 млн. лева за противоградни ракети, каза Орешарски.

Не съм убеден колко надеждна е била информацията за такава буря от страна на Агенцията за борба с градушките. Ще назнача проверка по въпроса, но сега е време да се справим с щетите, коментира още премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com