Освободиха диретора на служба "Военна информация"

11102
Освободиха диретора на служба "Военна информация"

Със своя заповед от днес (9 март) министърът на отбраната Николай Ненчев освободи от длъжност директора на служба „Военна информация“ Веселин Иванов.

Сред мотивите за освобождаването на директора на службата е и нуждата от по-голяма оперативна съвместимост със службите на НАТО. За временно изпълняващ директор  е назначен полк. Светослав Даскалов.

Ненчев е знаел за нередностите във ВМА от първия си ден като министър

От първия ден, в който встъпих в длъжност бях информиран за нередностите във ВМА и назначих проверка. И други фирми са източвали ВМА с ...

"С г-н Иванов не можахме да постигнем консенсус по важни въпроси относно работата на Службата, особено по кадровото й развитие, където 39% от ръководния състав е назначен преди 1991 г.", обясни причините за смяната министър Николай Ненчев. Той добави, че за момента много елементите на сътрудничеството между звеното и службите на НАТО липсват.

Министър Ненчев очаква от новото ръководство на служба „Военна информация“ да извърши в кратки срокове необходимите реформи, да даде шанс на млади офицери да докажат професионалните си качества и да им предостави възможност да заемат ръководни длъжности. В момента има и постъпила информация за нередности в Службата, които трябва да се проверят, и новото ръководство да предприеме необходимите правни действия, обяснява Министерството на отбраната.

Очаквам Служба „Военна информация“ да продължи да осигурява навременна и актуална информация, коментира още министърът на отбраната.

39% от заемащите командни длъжности във военното разузнаване са назначени преди 1991 година, като този процент е двойно по-голям в сравнение с останалите служби. Това каза в петък министърът на отбраната. Той изнесе и данни, според които 6% от командващите служба "Военна информация" към МО са минали през специални школи в бившия Съветски съюз.

Ненчев: В България ще дойдат не повече от няколко десетки танка на НАТО

На заседанието в Брюксел бяха взети решения, които формират най-сериозната трансформация на алианса след края на Студената война. Ко...

"Смея да ви уверя, че аз също съм силно обезпокоен от това състояние на нещата в службата. Това е много сериозен процент. Имам нужда и от вашата подкрепа, в тази служба трябва да се извърши много сериозна реформа", каза Ненчев.

Той сподели, че е говорил с млади офицери, които според мнението му, могат да поемат отговорност за бъдещето на службата, информира Mediapool.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com