От ДПС са изпратили писмо до турското посолство

2428
От ДПС са изпратили писмо до турското посолство
Снимка: БГНЕС

Изпратили сме официално писмо до турското посолство, още нямаме отговор. Това каза пред журналисти народният представител и съпредседател на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, във връзка с изявлението на зам.-министъра на външните работи Валентин Порязов от парламентарната трибуна, че липсва официална информация за забраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган да влизат в Турция.

Мустафа Карадайъ се обърна към всички журналисти с думите: „Вие се опитвате да ни вкарате в ситуация, в която да коментираме нещо, което не е факт. Някой трябва да потвърди, че е факт и като видим мотивите, ние ще направим коментар”.

„Нещото, което можем да направим и евентуално ще го предложа на заседание на парламентарната група, е да разгледаме възможността да се създаде временна комисия в Народното събрание. Там да бъдат поканени службите за сигурност и официалните институции, които би трябвало да се грижат за сигурност, за да споделят каква информация имат за събитията от последните няколко месеца, ако имат такава”, посочи Карадайъ, цитиран от Фокус.

На въпрос дали Турция оказва натиск на ДПС чрез турски медии и разпространявайки такива съобщения, той отговори: „Ето това е едно от предположенията за това, което се случва в момента. Пусната е информация, която никой не иска да я потвърди. От там може да си направим извода, че някой не иска да потвърди информацията или няма такъв факт, но се пускат внушения, които евентуално да бъдат коментирани. Ние неискаме да коментираме нещо, което не сме видели като факт”.

Доган и Пеевски имат забрана да влизат в Турция

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски имат забрана за влизане в Турция. Новината съобщи днес турският всек...

Адресат на въпросите дали има такава забрана или няма, са официалните институции на Република Турция. Те биха могли да потвърдят или да отхвърлят твърдението, допълни Карадайъ.

„МВнР казаха, че не разполагат с информация за забрана за влизане в съседната ни държава. Те казаха, че са я получили от официалните институции на Турция. От тази гледна точка аз не бих могъл да коментирам нищо друго освен да кажа, че след като няма такъв факт, такъв въпрос не стои пред нас. Няма какво да коментираме, след като няма потвърден факт”, посочи Карадайъ.

По думите му, докато няма официална информация от институциите, тази тема не би следвало да се коментира. „Този въпрос е към турското посолство и официалните турски власти”, каза още той.

На въпрос защо Делян Пеевски е разпространил официална позиция, след като информацията не е потвърдена, той отговори: „Предполагам, защото в медиите се цитира неговото име. Ако разгледаме въпроса, това да не се окажат медийни внушения? От тази гледна точка, да не би всички да се окажем в ситуация да коментираме несъществуващи неща”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика