От ГЕРБ скочиха на Маковей - нарушила добрия тон

18265
От ГЕРБ скочиха на Маковей - нарушила добрия тон
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Данаил Кирилов от ГЕРБ смята, че евродепутатът и бивш правосъден министър на Румъния Моника Маковей е нарушила добрия тон с критичния си коментар към българския премиер Бойко Борисов.

Припомняме, че Маковей коментира пред Нова тв, че Борисов е излъгал, когато е казал, че в Румъния няма сериозен напредък в правосъдието, а действията на прокуратурата там са само разправа с опозицията. Румънката, която сега е евродепутат, добави, че българският министър-председател явно няма реални намерения за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Маковей: Губите безсмислено време с промени в Конституцията и нови органи

Бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей смята, че евентуални промени в конституцията само ще забавят борбата с корупция...

„Категорично не мога да се съглася, но не искам да коментирам кой какво бил казал. Не е и много уместно някой от макар и съседна, но чужда държава, да коментира вътрешно-политически процеси. Бих казал, че добрият тон на международните отношения изисква по-друг подход при такива коментари”, заяви Данаил Кирилов. Той каза, че изобщо не е бил поканен днес на дискусията с Маковей в София.

По повод думите на Радан Кънев – че Реформаторският блок настоява за сериозна реформа в прокуратурата, но от ГЕРБ са против това, Кирилов коментира, че това е само политическо говорене. От РБ изобщо не са водели разговори с ГЕРБ по темата, категоричен е депутатът.

„Аз твърдя, че в Стратегията за съдебната реформа се приеха, включително предложени от прокуратурата, смислени и сериозни преобразувания във вътрешната организация на прокуратурата. При това в доклада за оценка и мониторинг не е имало някакви специални препоръки по този въпрос. Така че не знам, не мога да коментирам такива приказки”, заяви Данаил Кирилов.

Той заяви, че от Реформаторския блок само се е говорело, че желаят да се приемат изисквания за прекратяване на мандата на главния прокурор, но такова искане изобщо не било постъпило при изготвянето на проекта за конституционните промени.

Моника Маковей: Властта в България не иска да се бори с корупцията

"Лъжа. Пълна лъжа". Това отговори на румънската правосъдна министърка Моника Маковей пред Сашо Диков по Нова ТВ на въпроса какво мисли ...

„По твърдението, че реформаторите ще искат в Конституцията изисквания за прекратяване на мандата на главния прокурор – такива не постъпиха миналата и по-миналата седмица, когато обсъждахме редакционно текста, който ще се внесе в Народното събрание. Те не са правили такова писмено искане. Единствено от журналисти в кулоарите разбрах, че са говорили това, но писмените им искания бяха в друга посока и те бяха и приети”, добави Кирилов, цитаран от БЛИЦ.

На въпрос дали в ГЕРБ са били склонни да приемат подобни промени, депутатът отговори: „Не мога да кажа подобно нещо, след като това въобще не е предлагано и не е обсъждано.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика