Отложиха старта на третото дело срещу Цветанов

15480
Отложиха старта на третото дело срещу Цветанов
Снимка: БГНЕС

Делото срещу бившия вътрешен министър Цветна Цветанов за незаконно подслушване не тръгна от първия път днес и бе отложено за 3 юли.

Преди заседанието на съда тази сутрин стана ясно, че един от бившите директори на СДОТО Цветан Иванов, е подал молба за отлагане, тъй като малко по-късно днес е на хемодиализа.

Очаква се делото срещу Цветанов да се гледа при закрити врата, предаде БГНЕС.

Вчера бившият вътрешен министър бе осъден на четири години затвор за възпрепятстване на разследване срещу високопоставен полицейски служител - не е разрешил използването на СРС срещу Орлин Тодоров, областен ръководител на полицейско звено за борба с организираната престъпност, като по този начин е попречил на събирането на доказателства срещу Тодоров.

Припомняме, че на 3 февруари Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бившия министър и трима бивши директори на СДОТО. Според него на подсъдимата скамейка освен Цветанов трябва да застанат и Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Според обвинението, те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление. Прокуратурата каза тогава и че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

На 21 февруари съдът върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията. Около две седмици по – късно прокуратурата го коригира и го внесе отново в съда.

СГС осъди Цветан Цветанов на 4 години затвор

СГС осъди Цветан Цветанов на 4 години затвор, като бившият вътрешен министър може да обжалва. По-рано днес прокуратурата поиска 3 годи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика