Отново не избраха председател на Софийския апелативен съд

13224
Отново не избраха председател на Софийския апелативен съд
Снимка: БНР

Висшият съдебен съвет (ВСС) отново не успя да избере председател на Софийския апелативен съд (САС).

За единия от кандидатите - Веселин Пенгезов - подкрепата си даде само един от съдебните кадровици, а за опонента му Стефан Гроздев гласуваха 11 от членовете на съвета.

И Апелативният съд не махна Цветан Гунев от БНБ

Софийският апелативен съд (САС) отказа да отстрани Цветан Гунев от длъжност. Припомняме, че подуправителят на БНБ е обвиняем в престъпл...

В първия провален избор, който се проведе в края на юни, участваше само разследваният за злоупотреба с евросредства Веселин Пенгезов. Тогава той получи малко по-голяма подкрепа.

Днес Пенгезов обвини членовете на Съвета, че чакат от новото политическо мнозинство да им каже кой е правилният човек, който да оглави Софийския апелативен съд и нарече втория провален избор - безотговорно поведение, информира БНР.

"Знаете за мен - защо. Такава беше поръчката и тя продължава да се изпълнява”, допълни Пенгезов, цитиран от агенция "Фокус". Попитан как така как така това е поръчка, след като поръчителят е в опозиция, той заяви: "Вие така си мислите, че е в опозиция. Той не е в опозиция. Продължава да командва положението".

Гроздев, на когото не стигнаха само два гласа, за да стане шеф на Софийския апелативен съд, заяви, че тепърва ще мисли дали да се кандидатира отново. За разлика от Пенгезов, който беше категоричен, че отново ще се яви, Гроздев не си позволи да дава квалификация на Съвета и на проваления избор. Той отказа да коментира и възобновената прокурорска проверка срещу него по сигнал на бившия главен мюфтия Недим Генджев с думите, че каквото имало да каже, го е казал на членовете на Висшия съдебен съвет.

Съдът оправда Брендо

Поредно интересно решение на орган на българската съдебна система. Софийският апелативен съд оправда Евелин Банев– Брендо, Симо К...

Висшият съдебен съвет трябва да открие нова процедура за избор на председател на Софийския апелативен съд. До избора на титуляр неуспелият днес Стефан Гроздев остава изпълняващ длъжността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика