Отново проблеми за превозвачите на българо-турската граница

43098
Отново проблеми за превозвачите на българо-турската граница
Снимка: БГНЕС

Отново има опасност от напрежение сред превозвачите на българо-турската граница. Причина за това е, че все още не можем да проведем двустранна среща, на която да договорим квотата за разрешителни за превози за 2014 година. Това каза Димитър Ганев – изпълнителен директор на „Автомобилна администрация”, предаде Фокус.

„Заявили сме това наше желание още миналата година. Министърът на транспорта Данаил Папазов каза, че е направил това още юли месец, ние, отделно в едно писмо през ноември месец, сме уведомили колегите от „Автомобилна администрация” в Турция, че искаме такава двустранна среща. Те обаче, не ни отговарят на желанието за такава среща, а директно ни изпратиха разрешителните, които са съгласно квотата, договорена през 2012-а за 2013 година. Не сме съгласни с тази квота, защото считаме, че не е удобна за нас”, каза още Димитър Ганев.

Всеки пети без билет в междуградските автобуси

Между 20 и 25 на сто от пътниците в междуградските автобусни линии пътуват, без да плащат билет или ползват отстъпка в цената. Това съо...

В тази връзка, спазвайки принципа за реципрочност, ние им изпратихме същия брой за разрешителни, който те са ни изпратили на нас, и отново заявихме нашето желание за среща.

„Тук възниква един проблем, който се състои в това, че на турците им трябват твърде много разрешителни, за да транзитират в България. По квотата, която е от 2012 година, са получили 250 хиляди разрешителни”, допълни Димитър Ганев.

Анализът показва, че турските превозвачи ползват само около 125 000 - 130 000 разрешителни, а ние ползваме, през Турция, за транзит, около 10 хиляди разрешителни, допълни. „Сега, изпращайки тяхната квота за нас, всъщност те са ни изпратили 5000 разрешителни. На принципа на реципрочност, ние също им предоставихме 5000 разрешителни и това на тях не им хареса. Вместо да приемат предложението за среща, те поставиха условието да им предоставим половината от старата квота, т.е. 125 хиляди и тогава да преговаряме. С това ние не сме съгласни, считаме че първо трябва да се проведе срещата, за да се уточнят квотите”, каза още Димитър Ганев.

„Имаме едно писмо, в което те казват, че от 30 януари ще спрат използването на всички разрешителни, които си разменяме в тяхната автоматична система, като заявяват, че ще обезсилят тези разрешителни, които са ни предоставили, и нашите превозвачи няма да могат да влизат в Турция. По тази причина, се притеснявам, че има опасност от възникване на напрежение на границата с Турция. От наша страна има абсолютна добронамереност. В съответствие с това ние им предоставихме 5000 плюс допълнителни 10 хиляди разрешителни, така че турските превозвачи да нямат проблем с преминаването с България. Турските колеги обаче, сами решиха, че няма да използват тези разрешителни, обезсилиха ги и се получил един елемент на дезинформация при турските превозвачи, които считат, че вина за това има българската страна, а в действителност вина за това имат турците”, допълни Димитър Ганев.

Превозвачи искат субсидиране на селските линии от държавата

Превозвачи от Хасково заплашват с блокиране на извозването от 1-ви февруари, като част от националните стачни действия с искане за цял...

На въпрос до какви други последици може да доведе този проблем, Димитър Ганев отговори: „До струпване на автомобили на границата и най-неприятният момент – затваряне на границата.”

Димитър Ганев обясни, че информация е подадена и в турското посолство и се надява в най-скоро време да има решение на проблема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика