Отново трудности с кворума в парламента

3479
Отново трудности с кворума в парламента
Снимка: БГНЕС

След като вчера (29 септември) Народното събрание не можа да събере кворум, днес парламентът пак среща трудности да намери 121 депутати за работа.

При първото преброяване налице бяха само 117 депутати. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви второ преброяване за 9:10 часа. Тогава вече се регистрираха 129 депутати и се събра кворум.

Кънев и Сидеров се възмутиха от проваления кворум, но по различен начин

Днес ДПС и БСП бойкотираха пленарното заседание, за да спрат окончателното приемане на Закона за здравното осигуряване. Така разкриха к...

Преди днешното заседание от БСП се оправдаха, че не са влезли в зала вчера заради "антисоциалния" нов закон за предучилищното и училищното образование. Точно той трябваше да бъде приет вчера на второ четене, но това не се случи, защото депутатите работиха само около 2 часа.

Относно този закон беше прието, че държавното финансиране на частните училища ще бъде прекратявано при установени нарушения на нормативните актове, както и при ниски образователни резултати на учениците.

Още преди седмици бяха одобрени текстовете, които разрешават държавна субсидия на частните училища, при условие че 20% от учениците в тях бъдат приемани без такси. Вчера беше записано, че средствата ще се дават на брой ученици и ще се определят по бюджетите на общината, на чиято територия се намира съответното училище, пише в. "Сега". Те ще се предоставят само за дейностите по възпитание, обучение и социализация на децата, като частните училища няма да могат с приходите си от дейности срещу заплащане да финансират разходите си за дейности, които вече са субсидирани от държавния бюджет. Ако училището затвори или се откаже от държавните пари, то следва да върне неизразходваните пари обратно. Периодично частните училища трябва да дават отчети за разходите си. При нарушения на нормативните актове или при слаби резултати на учениците пък субсидията им ще се отнема до отстраняване на нарушенията. Самите резултати ще се оценяват по методология, утвърдена с държавния стандарт за финансиране на институциите и включваща оценката от инспектирането и резултатите от обучението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика