Панацея срещу изборния туризъм: Да скочим срещу кмета си

10990
Панацея срещу изборния туризъм: Да скочим срещу кмета си
Снимка: Gettyimages

Само за първите пет месеца на тази година новите адресни регистрации в България са 131 054 при 37 756 за същия период на 2014 година, показват данните на МРРБ.

През първите пет месеца на тази година 94 788 души са си сменили постоянния адрес при 57 005 за миналата година. Рекордьор по нарастване на населението е Област Видин – седем пъти повече хора официално живеят там. В Хасково увеличението е между 3 и 5 пъти. А в Горна Малина, в София област, 1017 души са се записали с постоянен адрес от началото на годината при само 53-ма за същия период на миналата година. Това е почти 19 пъти растеж.

Заличават адресни регистрации в монтанско и видинско

Окръжните прокуратури във Видин и Монтана са направили предложения до кметовете за заличаване на адресни регистрации, направени в наруш...

Колко струва един глас – между 30 и 50 лева, коментират представители на местната власт в софийски села като Байлово, Горно Камарци и Макоцево. Пред Нова телевизия кметицата на Макоцево заяви, че хората идвали там, защото търсели промяна.

Няма нужда от никакви законови промени. Законът за гражданските регистрации дава достатъчно възможности за контрол. Иска се документ за собственост или наемен договор, не може в едно жилище да живеят три пъти повече хора, отколкото са записани. Накрая стигаме до кмета – ако сме безразлични към безобразията му, така остава, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Има и втора възможност за контрол – като си се регистрирал, трябва и разрешение да гласуваш. Ако всички рестрикции се приложат, такива хора не могат да гласуват. Затова и хората трябва да скочат срещу кмета си. Нека се вдига шум, така тези кметове, които залагат на изборния туризъм, ще губят гласове, добави Томов.

Нека припомним, че вече има избори за кмет на село с над 100 души. Досега такива кметове се назначаваха, защото се считаше, че селата са много малки. Някой с огромен потенциал разпределя хора по населени места. На сайта azglasuvam.net всеки може да види карта на населеното си място и на регистрациите. Нека хората гледат и поискат смета от кмета си, призова журналистът Иван Бедров.

Не се нарушава закон, когато се посочват общините с ненормално високо ниво на нови адресни регистрации, каза Томов. А Иван Бедров изрично подчерта, че прокуратурата може да задължи съответния кмет да отмени регистрации, а не държавното обвинение да ги отписва.

Вече са публично достъпни данните за адресните регистрации до 15.05.15

По инициатива на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Па...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика