Парите за държавните служители се увеличават

5353
Парите за държавните служители се увеличават
Снимка: БГНЕС

Вместо да плаща по-малко за държавни служители, както беше обещано, държавата плаща повече. Това показва статистика на финансовото министерство, цитирана от вестник "Сега".

През първите три месеца на годината разходите за заплати и възнаграждения на национално ниво, без осигуровките, заедно с бюджетите на общините, университетите, социалноосигурителните фондове, възлизат на 1.058 млрд. лв. Това е с близо 31 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. А правителството пое ангажимент да свали с 350 млн. лева разходите по администрацията, като спестяването трябваше да дойде от заплати и осигуровки.

Реформаторите ще чистят "гнили ябълки" сред хиляди държавни служители

Край на двете вратички, през които се правят скандални държавни назначения - назначение на непълно работно време и по заместване. Това ...

Повишението идва основно от разходите за заплати в общините, които за периода януари - март са почти 350 млн. лв., което е ръст от 26 млн. лв. спрямо година по-рано. В държавната администрация разходите за възнаграждения за първото тримесечие са 591.3 млн. лв. при 589.3 млн. лв. за 2014 г. Отделно за осигуровки по националния бюджет към края на тримесечието са платени 327.6 млн. лв. при 320.1 млн. лв. за миналата година.

Досега министерствата масово не са променили устройствените си правилници т.е. не са взети мерки да се намалят служителите в тях и да се оптимизира като цяло работният състав. Не са факт и обещаните от правителството програми за структурни и функционални реформи в отделните сектори, които трябваше да бъдат предоставени в Министерския съвет за одобрение до края на март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика