Парламентът пак не можа да довърши Закона за МВР

21054
Парламентът пак не можа да довърши Закона за МВР
Снимка: БГНЕС

Парламентът приключи работа поради липса на кворум, предаде агенция „Фокус”. След поименната проверка на кворума в пленарна зала стана ясно, че присъстват 107 народни представители.

Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова заяви, че следващото редовно пленарно заседание е на 28 май (сряда) от 9.00 часа, в случай че не бъдат насрочени извънредни пленарни заседания. Тя пожела успешна и честна предизборна кампания на депутатите и ги предупреди да имат готовност за извънредни заседания на парламента.

Парламентът във ваканция от 14-ти до 23-ти май

Народните представители гласува парламентът да не работи от 14 до 23 май. По предложението гласуваха 74 депутати, от тях 73 „за&r...

След като не беше събран кворум, народното събрание отново не успя да довърши приемането на Закона за МВР.

Опасенията от новия закон

Най-спорният момент, който събуди общественото внимание, е чл. 63 във въпросния законопроект. Той гласи следното:

Министърът издава заповеди за въвеждане на временни ограничения за извършване на дейности застрашаващи националната сигурност или обществения ред.

1. за предотвратяване извършването на престъпления или нарушения на обществения ред на определени обществени места;

МВР се подсигури с извънщатни сътрудници и по закон

Дейността на полицейските органи по противодействие и опазване на обществения ред ще може да бъде подпомагана от извънщатни сътрудниц...

2. при безредици или при непосредствена опасност от възникването им;

Според управляващите новият законопроект не дава прекомерни правомощия на силовите структури. От ГЕРБ обаче контрират, че тъй като в българското законодателство протестът като форма на обществено мероприятие не е уреден, то в точка 1 от чл. 63 могат да влязат мирни протести като ДАНСwithme.

Сериозно опасение в тази насока буди и чл. 87, ал. 1, т.7. Съгласно нея полицията може да употреби сила "при групови нарушения на обществения ред".

Като друг огромен минус, който подсказва прокарване на определени интереси, е сочен начинът на уреждане на кадровата политика. Според о.з. генерал Атанас Атанасов, едно от лицата на Реформаторския блок, с новия закон вече се прекратява практиката на конкурси за израстване в йерархията и всичко във връзка с повишенията се решава от двама души – главният секретар на МВР и вътрешният министър. Първият прави предложенията, а вторият ги одобрява.

В мотивите на законопроекта е записано, че с него се цели ясно разграничаване и регламентиране на правомощията и отговорностите на политическото и професионалното ръководство на министерството; по-ефективно управление на Министерството на вътрешните работи като система чрез промени в структурата, организацията на дейността, взаимодействието и контрола; по-ефективно управление на човешките ресурси; отстраняване на несъвършенствата на действащия Закон за Министерството на вътрешните работи.

Депутатите решиха: Главният секретар на МВР ще се назначава от МС, а не от президента

Депутатите в Народното събрание приеха текстове от спорния законопроект за МВР, касаещи главния секретар, предаде Фокус. Законопроектът...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика