Парламентът реши съдбата на Сметната палата

26534
Парламентът реши съдбата на Сметната палата
Снимка: БГНЕС

Спорният закон за Сметната палата вече е окончателно приет. Това стана след три дни на прочит в пленарна зала.

В срок до един месец от влизането в сила на закона Народното събрание избира председател и членове на Сметната палата. До избирането на председател избраните по реда на отменения Закон за Сметната палата председател и заместник-председатели изпълняват задълженията си.

Председателят и членовете на Сметната палата ще бъдат избирани от Народното събрание

Народното събрание ще избира председателя и членовете на Сметната палата. Това решиха депутатите с гласуването на текстове от Законопро...

Пълномощията на членовете на Консултативния съвет на Сметната палата се прекратяват от датата на влизане в сила на закона. В срок до един месец от избирането на председател и членове организационната структура на Сметната палата се привежда в съответствие с изискванията на закона. В шестмесечен срок от избирането на председател и членове Сметната палата приема наръчник за прилагане на международните одитни стандарти и одитната дейност на Сметната палата.

Сметната палата ще е колективен орган, който се състои от 9 членове, включително председател. Председателят и членовете ще се избират и освобождават от Народното събрание за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран.

При дискусиите за бъдещето на Сметната палата на сайта на институцията беше пуснато опровержение на твърденията на един от вносителите на новия закон - бившия зам.-министър на икономическото развитие по времето на Жан Виденов Румен Гечев. Опроверженията обхващат девет негови твърдения. Сред най-скандалните са, че ефективността на Сметната палата е намаляла, че Сметната палата не внася доклади за бюджета на страната, че не е реагирала на преместването на 1,5 млрд. лева от НЗОК в държавния бюджет, че не е реагирала на харчовете в Авиоотряд 28 и МВР.

Опроверженията на твърденията на Гечев

През последните три години Сметната палата е направила 66 одита на изпълнението по мащабни теми с огромен ресурс и голям обществен отзвук. От тях един е изпратен в прокуратурата (за проект за пречиствателна станция) и един е секретен (за МВР).

НС прие условия за одиторите на Сметната палата

Одиторите на Сметната палата трябва да са с висше образование, магистри, с най-малко 3 години опит и да спечелят конкурс за назначе...

Голяма част от одитите на изпълнението, извършени от 2011 година досега, са от сериозен обществен интерес, например - одитите на изпълнението за ефективността на бюджетния процес, за определяне цените на лекарствата, за електронното управление, за реализацията на висшистите на пазара на труда, одитите в енергийния сектор, одитите на европейски средства по оперативните програми, казват от палатата.

По отношение на становищата за държавния бюджет от палатата припомнят, че спазват разпоредбата на чл. 60, ал. 1 от действащия закон, съгласно която председателят на Сметната палата внася в Народното събрание:

1. доклади със становища по отчетите за изпълнението на държавния бюджет, бюджета на държавното обществено осигуряване, бюджета на Националната здравноосигурителна каса и по бюджетните разходи на БНБ за предходната година;

2. доклади със становища за извършени одити на бюджетни системи или със значими резултати за съответните бюджети и другите публични средства и дейности;

3. одитните доклади за извършените одити по решение на Народното събрание.

Казусът със Сметната палата стигна и до Брюксел

Сметната палата отнесе и до Брюксел недоволството си от подготвяните законови промени, които, според институцията, ограничават сериозно...

Изпратените одитни доклади в Народното събрание от 2011 година досега са общо 94.

По отношение на парите от НЗОК реакция има, припомнят от палата - с преходни и заключителни разпоредби на Закон за държавния бюджет на Република България за 2011 година, параграф 27. Никоя сметна палата, включително и българската, няма право да оспорва законите на страната, подчертават от органа.

В момента, в който Авиоотряд 28 стана първостепенен разпоредител с бюджетни кредити, Сметната палата го включи в програмата си и го провери, казват още от институцията. За последните 3 години в МВР са извършени одити за съответствие на финансовото управление на подразделения на МВР, един одит на изпълнението и редовните финансови одити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика