Плевнелиев: Цветан Василев е отпускал кредити сам на себе си

31359
Плевнелиев: Цветан Василев е отпускал кредити сам на себе си
Снимка: БГНЕС

Буквално пред очите на централната банка години наред КТБ е отпускала съмнителни кредити на фирми, притежавани от мажоритарния й собственик.

Кольо Парамов за Actualno.com: Аферата "КТБ" е възлова за формирането на нов кабинет

Кольо Парамов е роден на 2 август 1954 г. в село Змейово. Завършил е Икономическа география и Философия в СУ "Климент Охридски" и Между...

"Доколкото разбирам от официалните изявления на БНБ и прокуратурата, собственикът на КТБ Цветан Василев се е самообслужвал в банката, използвайки я за собствени инвестиции в други фирми", казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Според държавния глава по непрозрачен начин КТБ е отпускала кредити без гаранции не само на фирми на Василев, но и на свързани с нея хора, предаде Стандарт нюз.

В интервюто президентът обяснява и причините да се стигне до кризата с КТБ.

"Власти, министерства, държавни предприятия са насочвани да осъществяват транзакциите си само чрез тази банка и там да държат своите активи. Това започва още през 1999 г., но продължава през много мандати на народното събрание и на различни правителства. От статистиката на Българска народна банка може да се види, че от тогава с благосклонността на всяко правителство тя е удвоявала своите активи. По време на правителството на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, от 2001 до 2005 г., тази банка удвоява активите си от един на два милиарда лева, следващата тройна коалиция от партията на Сакскобургготски, социалистите и Движението за права и свободи активите на банката се увеличават от два на четири милиарда. Управляващата от 2009 до 2013 г. партия „Граждани за европейско развитие на България” на Бойко Борисов за съжаление също косвено участва в това, като голяма част от държавните пари все така оставаха в КТБ, а активите на банката се увеличават от четири на шест милиарда.

Антоанета Цонева за Actualno.com: Как да очакваме активност, когато политиците се крият?

Антоанета Цонева е родена в Разград. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Българска филология". Председател е на Управит...

Едва служебното правителство на Марин Райков сложи край на това и разпореди държавните пари да бъдат диверсифицирани. Оттогава всички министерства и държавни предприятия са длъжни да влагат своите пари не само в една банка", смята Плевнелиев.

"Много медии са били финансирани от КТБ. Всъщност въпросът дори трябва да бъде поставен обратно: Кои медии не са били финансирани от банката? Малко са. КТБ съществуваше във връзка с политика, олигарси, банкери и не на последно място медийни групи. Ето защо се надявам, не само Българската народна банка, но и българският медиен надзор да се занимава с тази тема и да осветли, кои собственици се крият зад кои медии. Медиите често имат прикрити структури на собственост, така че не знаем, на кого принадлежат всъщност", допълва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика