Плевнелиев: Европа трябва да интегрира, не да изолира

3993
Плевнелиев: Европа трябва да интегрира, не да изолира
Снимка: БГНЕС

Ако поколението, което събори Берлинската стена, започне да изгражда 26 г. по-късно нови стени, това ще постави на карта мечтата за обединена, мирна и демократична Европа. Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията, заявява държавният глава Росен Плевнелиев в интервю за германското издание "Хамбургер Абендблат", цитирано от прессекретариата на Президентството.

"Отговорът на атентатите трябва да бъде повече, а не по-малко Европа. Контролът на външните граници на ЕС трябва да се подобри, но изграждането на огради в Съюза само ще задълбочи разединението между европейските държави, заявява държавният глава. Според него Европа трябва да отговори на атентатите с единство и солидарност, а не с изолация.

"Сигурността на хората трябва да бъде гарантирана. Но в никакъв случай не бива да се допуска разделение по религиозен, етнически или друг принцип. Всички ние, християни, мюсюлмани, евреи и други трябва да продължим да живеем заедно и да се сплотим още повече срещу екстремизма", посочва президентът.

"Оръжието" срещу тероризма е образование, толерантност и уважение към различния. Разпространението на радикализацията, популизма и национализма в европейските общества, разрастването на ксенофобията ще изостри рязко проблема, допълва още държавният глава. Той смята, че отговорът срещу тероризма трябва да бъде глобален, за което се налага обединението на Европа, Америка, Русия, Китай.

"Срещу терористите трябва да се приложи целият арсенал от мерки за сигурност. Терористите могат и трябва да бъдат победени от глобалната антитерористична коалиция и да бъдат изправени пред съда", подчертава държавният глава в отговор на въпрос за атентатите в Париж.

Плевнелиев коментира бежанската криза в Европа и необходимостта правилата по отношение на имигрантите да бъдат спазвани от всички държави членки на ЕС. "Бежанската криза ни напомни принципите, които поддържат основите на обединена Европа. Mиграционните потоци преминават през границите на всяка една страна в Европа. Проблемът може да бъде решен само съвместно, посредством европейската отговорност и солидарност. По същия начин България действа като отговорен член на ЕС", посочва още българският президент, като припомня, че страната ни първа беше достигната от бежанската вълна в Европа.

"Ние бяхме единствената страна - и казвам това с гордост - която се придържаше към правилата",
казва Росен Плевнелиев пред "Хамбургер Абендблат".

По отношение на кризата в Сирия президентът припомня, че целта на всички усилия е постигането на мир, което да позволи на милионите бежанци да се завърнат по домовете си, "да изградят отново страната, да я модернизират, така че хората да могат да решават собственото си бъдеще чрез свободни избори". Държавният глава допуска възможност сирийският президент Башар Асад "да остане още известно време" на власт. Президентът допълва обаче, че "устойчиво решение за Сирия с диктатора Асад не съществува. Целта в дългосрочен план е мир в Близкия изток".

В отговор на въпрос за опасенията, свързани с процеса на европейска интеграция в условията на множество кризи, президентът Росен Плевнелиев предупреди, че е възможно да настъпят и нови сериозни предизвикателства пред Европа.

"Оттеглянето на Великобритания от Общността, например. Това може допълнително да дестабилизира Европа за дълго време. Имаме много висок процент на младежка безработица. Това може да доведе до загуба на цяло поколение. Възможно е в бъдеще да има проблеми с нарастването на популизма и национализма. Можем да получим криза и от политически представители в Европа, които казват: Да, аз стоя зад Общността, но след това те разграничават собствените си интереси от нея. Това не е европейската идея отпреди 70 години", коментира президентът.

"Днес ние назоваваме кризите в Европа, без да ги решаваме. Ние трябва да се справим с тях една по една и в дългосрочен план. Тогава хората ще видят, че ЕС функционира и ще бъдат горди с Европа. Важно е да бъдем активни. България винаги стои зад европейското единство", казва още Плевнелиев пред немското издание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика