Плевнелиев: Глобалните предизвикателства не могат да бъдат решени само на национално ниво

2685
Плевнелиев: Глобалните предизвикателства не могат да бъдат решени само на национално ниво

"Европейските държави не могат да се надяват да се запазят като острови на стабилността, като се изолират от заобикалящите ги кризи. Динамичните промени около нас изискват да обединим усилията си в търсенето на общи подходи и решения".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва днес в Мюнхен във форума „Глобални конфликти и споделени отговорности“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев: Не може да има индивидуални решения на миграционната криза

Европейските държави трябва да бъдат честни с търсещите убежище и да отчитат своите възможности за интеграция на вече приетите в Европе...

Плевнелиев отбеляза също така, че полаганите усилия за изработване на обща политика на ЕС по отношение на миграционния натиск от Холандското председателство през първата половина на 2016 г. дават надежди и „крехък оптимизъм“ за постигането на конкретни резултати.

„Много се надявам, че вече всички членове на ЕС са узрели, че се нуждаем от солидарност, за да решим този въпрос“, посочи Плевнелиев и добави, че това не отменя отговорността на отделните държави за охрана на външните граници на ЕС и призова за още по-тясно сътрудничество със съседните на Сирия държави, които понасят основната тежест по приемането на бежанците от конфликтите в Близкия Изток, пише още БГНЕС.

Плевнелиев беше категоричен, че вниманието на държавите и международните институции трябва да се фокусира върху ранното идентифициране на кризисни ситуации и върху изработването на механизми за тяхната превенция. „За съжаление все още сме свидетели на повече дебати и на по-малко устойчиви решения“, отбеляза президентът.

Според него многобройните кризи и конфликти по света отново доказват необходимостта от провеждането на реформа в Съвета за сигурност. „Много важно е да се подобрят механизмите за диалог между постоянните представители на Съвета за сигурност и различните регионални сили, което да позволи бързото вземане на решения, за да не се допуска ескалация на дадена криза. Очевидно е, че легитимни институции като Съвета за сигурност се нуждаят от повече ефективност в своята работа“, каза Плевнелиев.

Плевнелиев показа футболни умения в Аржентина (СНИМКИ)

Президентът на България Росен Плевнелиев посети стадион "Ла Бонбонера" в Буенос Айрес, където получи екип на Бока Хуниорс, отборът в ко...

Плевнелиев е на работно посещение във Федерална република Германия за участие в 52-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността. Той открои като основни предизвикателства пред международната общност борбата с тероризма, конфликта в Сирия и засиления миграционен натиск и подчерта необходимостта от общи действия не само в рамките на ЕС, но и в ООН.

Утре държавният глава ще проведе среща и с краля на Йордания, Абдула II Бин Ал Хусейн. По-късно днес Плевнелиев ще участва в церемонията по официалното откриване на 52-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността. В рамките на форума държавният глава ще проведе среща с министър-председателя на Грузия Гиорги Квирикашвили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика