Плевнелиев: Исканията на Вселенския патриарх бяха неуместни

4789
Плевнелиев: Исканията на Вселенския патриарх бяха неуместни
Снимка: БГНЕС

Проблемът с претенциите на Вселенският патриарх Вартоломей I е решен отдавна. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след церемонията за полагане на клетва от новите членове на Конституционния съд, предаде „Фокус”.

Плевнелиев обясни, че държавният глава няма самостоятелни права да отправя предложения и да взима решения относно награждаване с орден „Стара планина” I степен.

Миков призова да не се публикува указът за награждаването на Вартоломей I с орден "Стара планина"

Все още не е публикуван указът за награждаване на Вселенския патриарх с орден „Стара планина”. Това заяви от парламентарнат...

„Трябва да е ясно, че това е едно колективно действие, когато става въпрос за български граждани, предложението идва от МС или от НС, а когато става въпрос за чуждестранни граждани обикновено идва от Министерство на външните работи. Такъв е случаят и с връчването на ордена на Вселенския патриарх, което стана по предложение на МВнР и със съдействието на БАН”, отбеляза президентът.

По думите му по-важното е не кой е отправил предложението, а това, че Церемонията по връчването на ордена не е била нито мястото, нито начина Вселенският патриарх да отправи тази своя отдавна известна на българските държавници претенция.

„Тези въпроси се решават по пътищата на дипломацията и в развитието на двустранните отношения между България и Гърция. Проблемът е отдавна известен на българските политици и дипломати и според мен отдавна решен”, заяви още той.

Бяхме изненадани от исканията на Вселенския патриарх, заяви Плевнелиев. Държавният глава коментира, че изказването на Вселенския патриарх е било неочаквано и не е трябвало да идва по време на церемонията по връчване на ордена „Стара планина” I степен. „Когато се връчва едно висше държавно отличие, това е знак на висша дипломация, на уважение и поглед назад затова какво Вселенският патриарх е свършил, как той е помогнал на България. Ние няма как да очакваме какво той ще каже и какво ще изрази като претенция в неговата реч”, заяви президентът. „Определено бяхме изненадани, но така или иначе той получава това отличие във връзка с негови действия и подкрепа за българската православна църква в миналото по предложение на Министерство на външните работи”, допълни той.

Борисов отказал да се срещне с Вартоломей заради наглото му отношение

Министър-председателят Бойко Борисов отмени срещата си с Вартоломей Първи, която беше насрочена за рано тази сутрин. Височайшата визита...

Плевнелиев отбеляза, че българското общество ясно е дало своята оценка за случилото се, но призова оттук нататък да бъдат оставени българската и гръцката държава в рамките на доброто приятелство, което има между двете страни да преценят какво ще бъде реакцията им занапред.

Костите на цар Самуил трябва да бъдат погребани по най-достойния начин на родна земя в България, заяви президентът.

„Имаше идея част от реликвите, към които Вселенския патриарх изрази претенции, да бъдат заменени за костите на един велик български цар – цар Самуил, припомни Плевнелиев. „Благодарен съм на гръцката държава, че в рамките на националното честване на 1000 години от трагичната смърт на този велик български цар, ние бяхме в Музея на византийското изкуство в Солун и за пръв път в нашата история се поклонихме заедно с гръцкия министър пред тленните останки на този велик български цар”, отбеляза държавният глава.

„Ще ми се усилията на българската държавност да продължат, така че костите му да намерят своята утеха и да бъдат погребани по най-достойния начин на родна земя в България”, заяви още той.

Проф. Пламен Павлов: Вартоломей лъже, че българите са ограбили светини

Цариградският патриарх Вартоломей I каза, че икони и светини са били ограбени от българите, което е една груба и изключително тенденцио...

„Бих окуражил българската дипломация да продължи по пътя на преговорите, защото за мен това би било едно велико дело за следващите поколения българи цар Самул да бъде погребан с държавни почести в България”, допълни президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика