Плевнелиев към Иванов: България е готова да помогне

768
Плевнелиев към Иванов: България е готова да помогне

Президентът Росен Плевнелиев проведе телефонен разговор с президента на Република Македония Георге Иванов във връзка с усложнената политическа ситуация и ескалацията на напрежение в Република Македония. Самият Иванов спомена в интервюто, което дава в момента, че е разговарял с българския си колега.

В разговора бе изразена загрижеността на България и надежда за намаляване на напрежението и възстановяване на стабилността.

Държавният глава подчерта, че през последните години България също премина през политически кризи. Когато страната е изправена пред труден избор, протести и силно политическо противопоставяне, единственото решение е уповаването на Конституцията и съхраняването на правовия ред в държавата. Придържането към този принцип помогна на страната ни да преодолее политическите кризи и да бъде днес фактор на стабилност на Балканите, посочи президентът Плевнелиев.

Като добър съсед и в качеството си и на председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, България е готова да съдейства за намиране на решение, коментира по време на разговора Росен Плевнелиев. Решението е в диалога, в спазването на правилата, на принципа на върховенството на закона и на Конституцията.

При така създалата се ситуация в Република Македония, Конституцията на страната и договореностите от Пържино са основата за връщане към  политическата стабилност и организиране на честни и демократични избори. Демокрацията и върховенството на закона изискват от институциите да действат в съответствие със закона в интерес на всички граждани. Решение може да бъде постигнато само чрез диалог между политическите лидери, недопускане на насилие и възстановяване на обществения ред в страната. Политическите партии трябва да се ангажират с опазването на реда и отказ от всякакви форми на насилие.

Президентът Плевнелиев изрази подкрепата на България за дейността на специалния прокурор, който да продължи разследването и цялостното прилагане на договореностите от Пържино. Гражданите очакват справедливост и тя не може да им бъде отказана. Корупцията по най-високите етажи на властта трябва да се разследва, а не да се амнистира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика