Плевнелиев: На път са да бъдат спрени още две оперативни програми

17242
Плевнелиев: На път са да бъдат спрени още две оперативни програми
Снимка: Getty Images

Европейската комисия е на път да спре средствата по още две европрограми - "Транспорт” и "Конкурентноспособност". Информацията съобщи по-рано днес президентът Росен Плевнелиев. Той се позова на информация от Европейската комисия. 

"Това е катастрофа за държавата в най-тежкия момент”, каза държавният глава, цитиран от "Фокус".

Плевнелиев: Стига скандали и реваншизъм, трябват ни решения

Рано е да се раздават постове. Въпреки това обаче, нека да съм категоричен, че всеки един от нас е време да говори. Това се отнася за...

От Actualno направихме опит да се свържем с управляващите органи на двете програми.

От Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) обясниха, че нямат никакви индикации - нито официални, нито неофициални, за спиране на пари по ОП "Транспорт" (2007-2013 г.). Невъзможно е да става въпрос за програмата за следващия програмен период, тъй като тя е на етап одобрение от Европейската комисия.

Първоначално от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) помолиха за време, за да могат да разучат въпроса. 30-40 минути по-късно телефонът им даваше свободно.

"Напълно недопустимо е американски сенатори да идват и да се обръщат нещата (за "Южен поток" - бел.ред.), но ние просто сме пробити. Ако бяхме решили въпроса, когато Реформаторският блок сигнализира, всичко щеше да е наред". Това заяви вчера бившият лидер на СДС и и едно от лицата на Реформаторския блок Мартин Димитров.

Затягат контрола върху обществените поръчки заради спрените европари по "Околна среда"

Обединяване на Управляващия орган и Междинното звено на ОП „Околна среда" в една главна дирекция, с цел елиминиране на дублиращи ...

Той добави: Вместо това ЕК отвори наказателна процедура, а заради нарушенията с обществената поръчка могат да ни спрат всички европейски фондове. 10 млрд. евро щяха да ни спрат за следващия програмен период (2014 – 2020 година)".

Миналата седмица стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) временно прекъсва плащанията по ОП "Регионално развитие" в частта й свързана с градското развитие и развитието на туризма - 90 млн. евро. Прекъсването се дължи поради огромните нарушения предимно в община Бургас, предаде БГНЕС.

Причината за тази мярка са резултатите от одитни доклади, извършени в периода 2009 – 2013 година.

Проблемите с парите по "Околна среда" датират още от миналата година, когато Европейската комисия спря плащанията. В опит да размрази плащанията управляващия орган на ОПОС наложи финансови корекции за 180 млн. лв. на 87 общини и държавни ведомства, сред които е и самото Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика