Плевнелиев: Няма да допусна краткосрочни политически интереси да ни отклонят от правия път

7614
Плевнелиев: Няма да допусна краткосрочни политически интереси да ни отклонят от правия път
Снимка: БГНЕС

Аз съм този президент, който няма да допусне краткосрочни политически интереси да ни отклонят от правия път на европейското развитие. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на връчването на Годишната награда за проевропейска политика 2015 г.

Наградата се присъжда на политика, който със своите действия през изминалата година допринесе най-много за утвърждаването на европейската политика в България, предаде БГНЕС.

Плевнелиев започна речта си, признавайки, че се гордее, че е проевропейски президент. Именно това било и даденото от него обещание по време на кампанията за президентските избори.

"За мен ЕС не е външна политика. Това е нашето семейство. ЕС е уникален проект за мир, най-доброто, което прогресивното човечество създаде от руините на Втората Световна война. ЕС е двигател на човешко развитие, той е най-мощният двигател на демокрацията на континента ни и по света", каза държавният глава. По думите му Европейският съюз за всички нас е изпълнена мечта, но и този съюз в който вярваме, работим и на, който сме се посветили. "Той има нужда от нашата доза доверие и от нашата подадена ръка", каза президентът.

"Даваме си сметка, че всичко, което сме постигнали не е даденост, то може да бъде влошено, но може и рязко да бъде подобрено, ако вярваме в ценностите си и, ако се противопоставяме на пропагандата, манипулирана история с единствения двигател, с който разполагаме - интеграцията", каза той. Според Плевнелиев именно интеграцията свърза европейските държави и ни кара да мислим отвъд бариерите, Освен това тя е и рецептата за противопоставяне на дестабилизацията.

Държавният глава подчерта, че Европа работи и променя всяка една от нациите и държавите. "Тя ни научи, че не армията, а правилата са важни. Европа даде шанс за невиждан напредък на континента ни, защото го постигаме заедно. Европа извървя дълъг път, но предстои още. Пред нас има много предизвикателства, в момента на трудности е много лесно да изповядваме политика на парче, от днес за утре. Много е лесно да посочим Брюксел като удобния виновен за национални неудачи. Не разчитайте за това на мен", завърши държавният глава.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е миналогодишният носител на приза. "Днес София показа, че може да бъде пример за това как европейската политика и солидарност се отразява директно на софиянци", каза столичният кмет.

По-рано днес Дома на Европа в София се разгледа темата "ЕС на кръстопът: предизвикателства и перспективи пред най-успешния мирен проект в историята". Български евродепутати коментираха критиките към европепейския модел и загубата на вяра в ЕС като проект сред европейските граждани. Те обаче изразиха надеждата, че Европа може отново да разбере, че Европейският съюз е нужен на всички страни членки.

Решението на Синода за Симеон II може да раздели християните на монархисти и републиканци

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод решението на Висшето ръководство на Българската православна църква при извършването н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика