Плевнелиев по темата с тероризма: Нека сме солидарни според възможностите си

5181
Плевнелиев по темата с тероризма: Нека сме солидарни според възможностите си
Снимка: БГНЕС

"Терористите могат и трябва да бъдат победени и изправени на съд от световната антитерористична коалиция". Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев на церемонията за удостояване с висше офицерско звание на военнослужещи от Българската армия.

От думите на президента стана ясно, че България трябва да е солидарна и "да помогне на всеки в ЕС според възможностите си". Ще очакваме обаче и ЕС да ни помогне в случай на нужда, уточни Плевнелиев.

Москва: В изказванията на Плевнелиев има дефицит на аргументи

Интервюто на българския президент Росен Плевнелиев пред британския вестник "Индипендънт" страда от дефицит на аргументи. Това заяви го...

"Тероризмът е глобална заплаха и отговорът трябва също да бъде глобален. Срещу тероризма всички трябва да се обединят – Европа, Америка, Русия, Китай, всички", каза още Плевнелиев, който отправи призив за "солидарност и единство в Европа" в отговор на атентатите от 13 ноември.

„Сигурността на хората трябва да бъде гарантирана, но в никакъв случай не бива да се допуска разделение по религиозен, етнически или друг принцип. Всички ние, християни, мюсюлмани, евреи и други, трябва да продължим да живеем заедно и да се сплотим още повече срещу екстремизма. Трябва да се подобри контролът на външните граници на ЕС, но изграждането на огради вътре в съюза само ще задълбочи разединението в Европа“, посочи Плевнелиев.

„Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията. Нашето оръжие срещу идеологията на тероризма е образование, толерантност и уважение към различния. Отговорът на атентатите трябва да бъде повече, не по-малко Европа“, заяви още държавният глава.

Президентът отново призова за национално отговорно отношение от страна на политиците и институциите за изпълнение на решенията на Консултативния съвет за национална сигурност, който заседава през април т.г. по въпросите на отбраната. „Изграждането на съвременна и боеспособна Българска армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъде способна да изпълни поставените от държавното ръководство задачи, трябва да продължи и да бъде доведено до успешен край, съгласно приетите стратегически документи. Вие, господа генерали и адмирали, сте основният двигател на този продължителен и нелек процес“, обърна се държавният глава към висшите военни.

Калфин: Плевнелиев трябва внимателно да преценява какво говори

Държавният глава Росен Плевнелиев трябва много внимателно да преценява какво говори. Особено в ситуацията, в която трябва да търсим обе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика