Плевнелиев ще иска референдум за изборните правила заедно с изборите

14781
Плевнелиев ще иска референдум за изборните правила заедно с изборите
Снимка: БГНЕС

Ще поискам референдум за изборните права заедно с местните избори, ако се наложи, съм готов да използвам правото си да инициирам промени в конституцията. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за "24 часа".

"Не се отказвам от идеята за национален референдум за изборните права на гражданите. Ще работя за това той да се проведе заедно с местните избори. Така ще се осъществи една друга моя идея - да обогатим българската демокрация, като обединим ползите и ефектите от представителната и пряката демокрация. Винаги съм работил за това да питаме народа, още повече когато е трудно, когато е тежко, само заедно можем да движим държавата напред. Това означава пряка демокрация, а нейната висша форма е референдум. Ще стартирам отново инициативата си за референдум не толкова защото 42-ото народно събрание се отнесе към моето предложение по един безотговорен начин, а защото изминалата година и половина доказа нуждата от такъв референдум. Българският народ показа, че е наясно със своите изборни права, и очаква отговорно отношение от политиците. Ще сезирам 43-ото народно събрание навреме, така че да можем да проведем референдума заедно с местните избори", заяви той.

Плевнелиев лично се заема да вкара в НС инициативата за изборен референдум

След като преди два дни президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще говори по неизвестна тема на пресконференцията за тригодишнината от н...

Плевнелиев заяви, че няма да е нужно отново да се събират подписи. "Държавният глава има право по конституция да инициира национален референдум. 42-ото народно събрание се отнесе безотговорно както към моята идея, така и към гласовете на над 570 хиляди български граждани. 42-ото народно събрание не се вслуша в техния глас, но съм сигурен, че този парламент ще го направи", допълни той.

Следя внимателно конституционните срокове и вероятно през май ще уведомя Народното събрание, заяви Плвенелиев, като посочи, че ще има дебат с парламентарно представените политически сили по предложените от мен три въпроса за референдума, както и по сроковете за провеждането му.

Плевнелиев потвърди, че въпросите остават същите: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите?

"Проведох предварителни разговори с някои от политическите сили. Получих уверение от тях, че ще подкрепят инициативата, ако успеем да направим местни избори и референдум 2:1", заяви Плевнелиев.

ВАС реши по-ниска инстанция да гледа делото за изборния референдум

Върховният административен съд (ВАС) прекрати производството по делото за изборния референдум и изпраща по подсъдност жалбата за разг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика