Почти двойно е нараснал броят на адресните регистрации преди изборите

8731
Почти двойно е нараснал броят на адресните регистрации преди изборите
Снимка: БГНЕС

Това, което в момента мога да кажа със сигурност, е, че има видимо нарастване на броя на регистрациите по настоящ адрес. Това каза пред БНР Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Данните за адресни регистрации по настоящ адрес са отворени за първи път и се публикуват от българските власти. Това е масив, който включва данни от 1 януари 2011 година до края на април 2015 година и предоставя добра възможност за сравнителен анализ на различни тенденции.

В Кюстендилска област драстично се увеличава промяната на адреси преди изборите

В Кюстендилска област процентът на промяната на настоящия адрес на гласоподавателите е  нараснал значително. От 1-ви февруари до 2...

"Подчертавам това, защото българското законодателство предоставя възможност на хора, които имат регистрация 6 месеца преди изборите, да упражнят правото си на вот в населеното място, в което се намира настоящият им адрес, ако заявят това свое желание", допълни Цонева.

"От февруари до април са направени 80 200 такива регистрации. През 2014 г., за същия период от 3 месеца, са направени 44 000 регистрации. Очевидно е, че тази тяга към малките населени места, тази тяга, изкуствено напомпване на тези регистрации е насочено именно към манипулиране на изборния резултат. Чист купен и манипулиран вот", каза Цонева.

В област Видин броят на регистрациите от февруари до април 2015 г. е нараснал близо 7 пъти спрямо 2014 година, даде пример тя.

"Много важно е какво се случва на микрониво, как всъщност се променя броят на възможните избиратели в малките населени места. За нас доста показателен и фрапантен пример е едно населено място в обл. Видин. В с.Тошевци, община Грамада, Видинско, живеят около 125 души по постоянен адрес. Между февруари и април 2015 г. са направени 251 регистрации по настоящ адрес – 2 пъти повече, отколкото е самото население", каза Цонева.

Почти двойно расте броят на хората, сменили адреса си преди изборите

Почти двойно (около 40%) се е увеличил броят на лицата, променили настоящия си адрес от началото на февруари до 25 април в сравнение...

Във Видинско са извършени проверки и заради нарушения в закона в Тошевци са заличени 60 регистрации, съобщи Цонева. За същия период, през 2014 година, новодошлите в селото са едва двама души.

По думите на Цонева в определени ситуации местната администрация е силно заинтересована от закононарушения с цел манипулиране на вота. Тя даде и примери с много регистрации - 45, на един и същи адрес. Данните са достъпни за всеки и така хората могат да проверят дали в тяхното населено място има нарушения, допълни тя. Такива регистрации, след като се съобщи за тях, автоматично се заличават по административен път от избирателните списъци, каза Цонева.

Кметовете в малки населени места, където се наблюдават такива скокове в броя на регистрираните, са от различни политически сили, подчерта Цонева.

Според изнесените миналия месец данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с 40% се е увеличил броят на лицата, променили настоящия си адрес от началото на февруари до 25 април в сравнение на същия период на миналата година.

Тази седмица Народното събрание прие с мнозинство два законопроекта срещу изборния туризъм, внесени от БСП и от Реформаторския блок. Поправките са в закона за Гражданската регистрация и целят да пресекат възможността за масово преселение на граждани към малки общини и регистрация на десетки граждани на един и същ адрес с цел участие в предстоящите местни избори.

Михаил Константинов: ГЕРБ и ДПС ще спечелят при изцяло мажоритарен вот

Направо ще съобщя резултата, ако се приеме предложението на Лютви Местан и ДПС за редакцията на въпросите за референдума, според коят...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика