Полицаите не дават да се пипа и стотинка от заплатите им, излизат на протест

5160
Полицаите не дават да се пипа и стотинка от заплатите им, излизат на протест
Снимка: БГНЕС

В няколко града за днес са предвидени полицейски протести. Причината - недоволството от новия опит за реформа на системата на МВР.

В Плевен от 17:40 ч. пред ОДМВР Плевен полицейският протест ще е под формата на събрание на открито.

В Гоце Делчев от 17:30 ч. тръгва шествие от пл. „Македония” до пл. „Г. Делчев”

В Пловдив полицейски служители се събират в 18 ч. пред ОДМВР Пловдив, а след 18:30ч. ще има флашмоп на кръстовището на "Чифте баня".

Преди три дни варненските полицаи и колегите им от пожарната и затвора излязоха на протестно шествие във Варна. „Те излизат с искания срещу предложените законови промени за намаляване на отпуските и обезщетенията при пенсиониране”, съобщи председателят на Синдикалната федерация Красимир Костов. „Синдикалните организации в МВР не сме съгласни с около 30% от текстовете в закона”, подчерта той. Протестиращите издигнаха лозунга: „Не съм сам на пожара, водя и два празни щата”, а абревиатурата МВР изписаха като „Мълчаливо връткаме реформи”.

Полицаи от няколко града излизат утре на протест, готвят и национален

Полицаи от няколко града в страната излизат утре на протест, за национален още няма уточнена датата. Това каза Милован Давидов, зам.-пр...

Полицейските синдикати не са съгласни с пипането на социалните пакети, преобразуването на служба "Противопожарна безопасност" в агенция.

Ключовите промени

Припомняме, че съгласно новата реформа се предвижда намаляване на обезщетението при прекратяване на служебното правоотношение на служителите в ситемата на МВР от 20 на 12 заплати. Предложената промяна се предлага да важи за държавните служители, постъпили на работа в МВР след влизане в сила на закона. По отношение на действащите държавни служители по Закона за МВР се предвижда запазване на размера на обезщетението.

Предлага се и намаляване на размера на платения годишен отпуск за държавните служители. Идеята е той да се редуцира от 30 дни на 25 дни и да се въведе компенсиране на положения извънреден труд от държавни служители, работещи на смени с до 12 дни допълнителен платен годишен отпуск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com