Политическата мафия ГЕРБ, ДПС и БСП удари жестоко по референдумите

2444
Политическата мафия ГЕРБ, ДПС и БСП удари жестоко по референдумите
Снимка: БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и Патриотичния фронт приеха на второ четене поправки в Изборния кодекс, които на практика обезсмислят провеждането на референдуми.

Сценарист от "Шоуто на Слави" наруга депутатите заради референдумите

Същите хора, които преди години не искаха референдумите да са отделно от избори, сега гласуват обратното. После сигурно ще си атакуват ...

Текстът, предложен от лидера на левицата Михаил Михов, гласи: "Не се допуска про(из)веждането на избор и гласуване по национален референдум в един и същ ден". Огормно учудване оставя думичката "произвеждане", тъй като това е буквално записано в проекта на Миков, вместо по-логичното "провеждане". Опасенията са, че при провеждане само на референдум ще е невъзможно да се достигне критерият за валидност без намеса на Народното събрание - поне толкова висока избирателна активност, колкото на последните парламентарни избори и поне 50% от проявилите активност да гласуват хора да подкрепят или да се противопоставят на предложението в плебисцита.

Според действащия закон за референдумите, ако се инициира референдум и в рамките на година предстоят избори, двата вота се провеждат заедно. За запазване на това правило гласуваха 11 народни представители, главно от Реформаторския блок, 12 се въздържаха от гласуване.

Промяната означава, че предстоящото народно допитване, инициирано от Слави Трифонов, ще се проведе преди президентските избори наесен.

След гласуването лидерът на ДСБ Радан Кънев каза, че всички в пленарна зала знаят, че това се прави по един конкретен повод, като имаше в предвид референдума, предложен от шоумена Трифонов.

Сценаристи на Слави: Ако променят закона заради референдума, значи искат ниска активност

Законът предвижда референдумите да се провеждат с редовни избори, ако законът бъде променен заради инициирания от „Шоуто на Слави...

По-рано днес със 109 гласа „за”, 74 „против” и 10 „въздържал се” парламентът прие и въведждането на задължително гласуване.

По време на дебатите Мартин Димитров от Гражданската квота на Реформаторския блок заяви, че идеята за референдум е добра, но е добре е участието да бъде масово. "Както е записан текстът на БСП, той гласи - не се допуска произвеждането на избори и гласуването на референдум в един и същи ден т.е. никога да не могат да бъдат в един ден. Скритият смисъл е референдумите да бъдат компрометирани и да не бъдат с достатъчни резултати. Работата стана ясна", заяви Димитров. 

Йордан Цонев от ДПС обясни, че това предложение е в правилната посока. "Колкото до това дали точно ние от ДПС се боим от референдумите - не, не се боим. Боим се от това, че няма да могат да гласуват нашите избиратели", категоричен бе той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика