Политическите тролове в интернет са факт, казват журналисти

29853
Политическите тролове в интернет са факт, казват журналисти
Снимка: Getty Images / Guliver

Метаданните на снимките на Волен Сидеров, които обиколиха всички медии през миналата седмица, сочат, че те са направени в период от една година – между 2008 и 2009 година. Това заяви един от собствениците на „Биволъ” Атанас Чобанов. Той поясни, че тези данни показват дали една снимка е автентична, дата ѝ, дори мястото, където е снимана, ако апаратът е имал GPS.

Чобанов каза, че прословутата снимка на Сидеров, на която той щипе една ситуация, е направена няколко дни след снимките му от Париж – през 2009 година. Според създателя на „Биволъ” данните от снимките могат да се манипулират, но много трудно.

Интернет планът на БСП за пропаганда – плюем ГЕРБ с активно гражданско присъствие в мрежата

От много време насам обвиненията, че има стимулирани „тролове” на различни политически партии, които следят най-големите фо...

Чобанов коментира и данните, че БСП нарочно създава „партизански отряди”, които да публикуват в интернет слухове и непроверена информация. „Биволъ” твърди, че документите „с опорни точки” – от 2011 година и от 2013 година, са свързани с червената партия. Следите водят към общинския съветник от БСП Гергана Алексова.

Самата Алексова коментира в студиото на Нова телевизия, че не знае нищо за документ от 2011 година за „медийната кампания” на БСП. Притеснена съм, защото тогава отговарях за медийната кампания на червената партия, тогава се случи и нещо с Facebook профила ми, каза тя. Атанас Чобанов посочи, че името на Алексова е изкочило от метаданните на офис пакет – документ, създаден на 11.01.2011 година и променен на 15.01.2011 година. Нямам такъв пакет и нямам личен компютър, каза Алексова.

Главният редактор на OFFnews Владимир Йончев също коментира, че практиката да се използват тролове от партиите е налице. По принцип става въпрос за хора, убедени в правотата на партията. Това обаче не е дразнещо – дразнещото е, когато един човек се крие под много имена и публикува едно и също, дразнещо е и когато има наета фирма, която „завладява мрежата”. При нас имаше случай на трол, който защитаваше в различни периоди ГЕРБ, РЗС, БСП и „България без цензура”, каза Йончев.

Според Алексова такива практики са недопустими – не бива да има подмяна на мнения. Няма нищо лошо много хора да са на едно мнение, но не и един човек да имитира, че много хора са на едно мнение, каза тя.

Лъжата си е лъжа, а не опорна точка

Популярната вече сводка на МВР, с която се дават указания на депутатите от БСП как да говорят за протестите, вече се превърна в „...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика