Правителството одобри ОП "Околна среда"

6399
Правителството одобри ОП "Околна среда"
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри окончателния вариант на ОП "Околна среда" 2014 - 2020 г. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред журналисти след заседанието на МС, предаде "Фокус".

Тя ще бъде изпратена още днес към ЕК за окончателно одобрение. "Ресурсът на оперативната програма възлиза на 3,5 млрд. лв. Те ще бъдат насочени за подобряване на инфраструктурата във ВиК сектора, управление на водите, монторинга на одите, подпомагане на политиката за управление на отпадъците чрез въвеждането на модерни системи за надграждане на системите за регионално управление на отпадъците, управление на мрежата "Натура" 2000 и изпълнение на мери за опазването на защитените зони, както и две нови прироитетни оси, които ще бъдат насочени към подобряването на чистотата на атмосферния въздух и въвеждането на мерки за превенция и управление на риска от наводнения и свлачища", обясни Василева. Министърът посочи, че се надява в най-кратък срок ЕК да одобри програмата.

Парите по ОПОС не са спрени, заяви Василева

Парите по старата ОП „Околна среда“ не са спрени. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по пово...

70% от бюджета на ОП "Околна среда" 2014-2020 - 2,340 млрд. лв ще бъдат използвани по приоритетна ос "Води", допълни Василева.

"Както знаете предварително условие е проектите да следват принципите и логиката, заложени в Националната стратегия за развитието и управление на ВиК сектора и това се изпълнява от МРРБ, което полага усилия в тази посока. Ще бъдат подпомогнат проекти, които ще бъдат реализирани на регионален принцип за консолидирани обособени територии, които се управляват от един ВиК оператор. За тази цел МРРБ ще получи финансиране за разработването на регионални прединвестиционни проучвания, на чиято база ще бъдат изготвени проектите в сектор "Води"", каза министърът.

Тя обясни, че поради нуждата от плавен преход от старата към новата програма ЕК е дала възможност държавата да реализира т.нар. ранни проекти, които ще бъдат изпълнявани от бенефициентите общини, които са подготвили своите проекти през стария програмен период. "Те ще бъдат няколко групи - т.нар. големи проекти за Пловдив, Добрич, Асеновград и Плевен на стойност около 300 млн. лв. Ще бъде подпомогнато и ранното стартиране на регионален проект на базата на пилотно регионално прединвестиционно проучване за Смолян. Столична община, която е особен случай, предвид това, че на територията ѝ действа концесионер, общината ще бъде бенефициент, която ще подготви своя проект, който ще получи финансиране по програмата. Сред ранните проекти ще бъдат финансирани още 5 проекта, които след одобрение от Jassper's ще могат да бъдат финансирани от общините. Стойността на тези проекти ще бъде до 100 млн.лв", каза още Василева.

Държавата ще има възможност и да фазира някои от проектите, които са в забава и невъзможност да бъдат финализирани през стария програмен период, допълни министърът.

В новата ОПОС са предвидени средства за превенция на наводнения

В новата Оперативна програма „Околна среда“ вече сме договорили приоритетна ос в размер на близо 160 млн. лв. за дейности...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика