Правителството прие позиция за КТБ в отговор на ЕК

24229
Правителството прие позиция за КТБ в отговор на ЕК

Правителството одобри позицията на България в отговор на официалното уведомително писмо от Генералния секретариат на Европейската комисия от 26 септември т. г. във връзка с въвеждането на правото на ЕС в областта на гарантирането на влоговете в банките и с прилагането на режима за свободно движение на капитали, предаде БГНЕС.

Писмото е част от досъдебната фаза от процедурата по неизпълнение на задълженията, произтичащи за България съгласно чл. 1, §3 и чл. 10, §1, първа алинея от Директива 94/19/ЕО, изменена с Директива 2009/14/ЕО и по отношение спазването на чл. 63 от Договора за функционирането на ЕС.

В позицията си българската страна предоставя отговор на всички повдигнати от ЕК въпроси.

Основните ангажименти, които поемаме, са свързани с ускореното финализиране и приемане на нов закон за гарантиране на влоговете в банките, с който да се отстранят несъответствията в българската нормативна рамка спрямо правото на ЕС. Също така българските власти се ангажират с ревизирането на правната рамка по отношение на мерките за специалния надзор и предприемането на мерки за обезпечаване в най-скоро време на достъпа на вложителите до гарантираните депозити в банките, които в момента са поставени под специален надзор.

Позицията е изготвена съвместно от компетентните институции в страната, които имат отношение към поставените въпроси – Министерството на финансите, Българската народна банка и Фондът за гарантиране на влоговете в банките, и е съгласувана в Съвета по европейски въпроси към Министерския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика