Правителството вдига тавана на заплатите на висшата администрация с по около 1000 лева

39070
Правителството вдига тавана на заплатите на висшата администрация с по около 1000 лева
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Увеличение с по около 1000 лева на максималния размер на висшите държавни чиновници – това решение вече е взето от Министерския съвет.

Според информация на вестник „Сега” началникът на кабинета на премиера Пламен Орешарски  ще може да получава максимум 3100 лв. основна заплата вместо досегашния лимит от 1860 лв. Максималната надница за началниците на кабинетите на вицепремиерите се вдига от сегашните 1727 на 2700 лв. Съветниците на премиера вече ще могат да бъдат възнаграждавани с до до 2500 лв. вместо 1462 лв., а тези на министрите - до 1850 лв. вместо сегашния лимит от 931 лв.

Увеличават се и максимално позволените заплати на кметовете, областните управители, шефовете на държавни агенции и комисии. Максималната заплата на кмета на Столичната община се увеличава от 1860 на 3100 лв. Припомняме, че Столичният общински съвет (СОС) вече гласува увеличение на заплатите на общинските съветници – с 1000 лева. То е факт съгласно поправка в Закона за местното самоуправление и местната администрация, прокарана по инициатива на червения депутат и бивш общински съветник в столицата Георги Кадиев.

По-високи заплати в администрацията, но на цената на нови съкращения

В администрацията ще има по-високи заплати, но цената за това са нови съкращения, обяви министърът на финансите Петър Чобанов. През 20...

Шефовете на държавни агенции, държавни комисии, областните управители и кметовете на населени места с над 100 000 души население ще взимат максимум 2700 лв. месечно.

Освен всичко друго депутатит нямат намерение да подновят замразяването на заплатите си и те ще се повишат до 2550 лв.  Това става ясно и от изявление на Михаил Миков пред „Сега”. За пръв път народните представители замразиха заплатите си през декември 2009 година, когато вземаха 2196 лв. За последно направиха това през юни миналата година за срок до 31 декември 2013 г. Според правилника на НС народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, според данните на Националния статистически институт (НСИ). Последните данни, оповестени на сайта на НСИ, са от края на септември, като средната заплата е 850 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика