"Правосъдие за всеки" с ултиматум към Захариева да внесе закона на Христо Иванов

14663
"Правосъдие за всеки" с ултиматум към Захариева да внесе закона на Христо Иванов

След като Екатерина Захариева отново зае държавен пост - мястото на Христо Иванов като правосъден министър, гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" се обърна директно към нея с призив и искане за реална съдебна реформа.

"През последните месеци сме свидетели на безпрецедентна война на статуквото и олигархията срещу реалната съдебна реформа в страната. Поради тази война един достоен министър подаде оставка, а председателят на Върховния касационен съд направи историческо объщение към съдийската общност, към законодателния орган и към нацията. Реформата бе подменена с политическа сделка и двойни компромиси и не бе завършена", казват от инициативата.

Борисов: Надявам се Захариева и Иванов заедно да завършат започнатото

Искам да поздравя Екатерина Захариева за новия избор. Надявам се с Христо Иванов заедно да продължат това, което правеше той, да има то...

"Правосъдие за всеки" директно посочва, че Захариева "няма време" и "комфорт" - ако не е готова, това веднага ще проличи, убедени са от инициативата. Внесете незабавно проекта за нов Закон за съдебната власт, изготвен от Христо Иванов, подчертават от "Правосъдие за всеки". "Едва след това да отправите поглед към процесуалните закони, които са безспорно важни, но не и решаващи за възстановяване върховенството на закона и чувството за справедливост в обществото", казват протестиращите.

Какво трябва да се случи според "Правосъдие за всеки" в "истинската съдебна реформа":

- Пълна независимост на съда от политическата класа и от прокуратурата като страна в процеса. Необходимо е намаляване на парламентарната квота и правилното й разпределение в двете колегии на Висшия съдебен съвет. Кадровите въпроси в съда трябва да бъдат решавани при мнозинство на съдиите, избрани от съдии. За сравнение, в съдийската колегия на Франция има 12 съдии, избрани от съдии, и 6 представители на други институции (президент, горна и долна камара на парламента), а в Румъния съдийската колегия се състои от 9 съдии, избрани от съдии и 1 представител, избран от парламента. Такива са международните стандарти и България не ги спазва.

- Децентрализация и отчетност на прокуратурата, която е най-нереформираната институция в съдебната власт с огромен за размерите на страната финансов и човешки ресурс, но с изключително ниска ефективност. Общественото доверие към тази институция е само 6%, а скандалите от неправилното й управление сриват авторитета на съдебната власт.

При смяната на Иванов със Захариева: За 1 година МП е свършило повече, отколкото през предишните 20

В някои отношения за 1 година Министерството на правосъдието е направило несравнимо повече, отколкото българските власти са направили з...

- Законодателна и институционална уредба, която да започне незабавно борба с корупцията по високите етажи на властта. Корупционните скандали сриват държавността и пречат на българите да развият своя социален, културен и икономически потенциал. Наложително е създаването на длъжността заместник-главен прокурор за борба с корупцията, който е независим от главния прокурор и се избира и освобождава от Висшия съдебен съвет.

Самата Захариева вече обяви, че приоритет ѝ е Законът за съдебната власт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика