Предлагат се по-малки прагове за иницииране и валидност на референдумите

5267
Предлагат се по-малки прагове за иницииране и валидност на референдумите
Снимка: Thinkstock

Важното е да се постигне облекчаване на сегашните изисквания на Закона за референдумите, защото сега инициирането и след това провеждането на референдум е затруднено и направо невъзможно. Това заяви пред БНР Димитър Делчев от Реформаторския блок.

Приоритет за партиите в новата пленарна сесия ще са промените в Закона за референдумите и промените, свързани със съдебната реформа. Твърди се, че ГЕРБ подготвя свой проект за промени в Закона за референдумите. Такива вече внесоха от АБВ и от Реформаторския блок. Техните проекти предвиждат намаляване на броя на задължителните подписи за свикване на референдуми и свалянето на прага за признаването на резултатите от вота.

КНСБ: Необходимо е да се доразвият нормите за референдумите

Предлагаме да се създаде отделна глава в конституцията, която да обхваща комплекс от текстове, свързани с правото на избор, с акцент ...

"Затова ние предлагаме, ако един парламент е бил сезиран с искане за референдум, следващият също да бъде обвързан, за да не отидат тези подписи на вятъра. Като юрист, четейки закона - такъв, какъвто е в момента, виждам, че след като един парламент е сезиран, той няма как да не проведе референдум", смята Делчев. "Да, в някои моменти за процедурите на са задавани срокове. Но това не означава, че парламентът никога не трябва да провежда референдум. Миналият парламент много често не можеше да събере кворум и да има заседания. Това беше неработещ парламент. Този парламент, бидейки по-стабилен, вярвам, че няма да се случи такова нещо с него", допълни той.

"Все пак е важно да се намали прагът за иницииране на референдум. Ние предлагаме от 500 хиляди подписа да паднат на 300 хиляди, предлагаме падането на прага за валидност. Но не трябва да падаме прекалено ниско, за да е легитимен и представителен. 50% е прагът за легитимност, който предлагаме от имащите право да гласуват", каза Делчев.

Той коментира, че досега е имало затруднения с данните в списъците на избирателите. "Сега уточняваме, че трябва да има само държавата и града на адреса, за да бъде валиден подписът. Истината е, че подписите трябва да бъдат проверени, но мисля, че един месец е достатъчно време за ГРАО да ги провери", смята депутатът. 

За новия политически сезон Делчев е на мнение, че трябва да се види кои промени могат да се направят сега, без да се променя Конституцията. 

"Затова е важно да се види проектът, подготвен от Министерството на правосъдието. Час по-скоро да бъде внесен той и да бъде обединен с предните проекти, те да бъдат разгледани и приети. От там нататък конституционните промени трябва само да се затвърдят. Трябва да се бърза и не трябва да се мисли моя или твоя законопроект, а да се постигне обединен законопроект, който отразява най-важните моменти в съдебната реформа", заяви Димитър Делчев.

Политиците да не лъжат, че им пука за референдумите

Миналата седмица АБВ инициира промени в закона за референдумите.  АБВ настоява за промяна в закона, при която нужните подписи за ...

Атанас Славов, преподавател по право в СУ "Св. Климент Охридски, също коментира пред радиото ситуацията с референдумите у нас.

"Направихме анализ на нормативната рамка, която имаме в България, и проучихме опита на няколко държави, на първо място - Швейцария. Това, което констатирахме, е, че нашата правна рамка се отклонява от общоприетите стандарти. На първо място - високите прагове за иницииране на референдум", каза Славов и поясни: "Добрият стандарт е около 2% от избирателния корпус - би трябвало да може да инициира референдум. Това в България е няколко пъти по-високо, достига до 10%."

По думите му другото, което се препоръчва от Венецианската комисия на Съвета на Европа, е да няма кворум за участие, кворум за валидност, който, според него, води до невалидни референдуми.

"Нашето предложение е да има кворум и той да е фиксиран на 20-25%. Както се предлага и в двата законопроекта, които са внесени - в единия са 40%, в другия - 50%, това ще е неработещо", каза Славов.

"Ние предлагаме изискването за подписите да бъде намалено за 100 хиляди подписа за инициатива, която е необвързваща и 200 хиляди подписа за задължителна инициатива. Колкото по-високо е изискването за подписи, толкова повече фалшификации и злоупотреби с данните на гражданите има. Предлагаме да се удължи срокът за събиране на подписи", допълни Славов.

АБВ очаква широка политическа подкрепа за закона за референдумите

АБВ очаква повечето политически сили в страната да подкрепят извършването на промени в закона за референдумите, тъй като под една или д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика