Предложение - да печатаме бюлетини за местните избори в Румъния

6159
Предложение - да печатаме бюлетини за местните избори в Румъния
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок е предложил част от бюлетините за предстоящите местни избори да се печат в Румъния. Това съобщи депутатът от опозицията и основен автор на настоящия изборен кодекс Мая Манолова в кулоарите на парламента, предаде БГНЕС.

През миналата седмица от БНБ са изпратили писмо до председателя на НС Цецка Цачева, в която я уведомяват, че печатницата на Централната банка не може да се справи с печатането на бюлетините за местните избори поради големия брой различни видове бюлетини. Това принуди Цачева да събере в своя кабинет представители на всички парламентарно представени партии, за да се търси решение на проблема.

От БНБ предупреждаваха, че печатницата не може да поеме обема на бюлетините за избори още при поправките в Изборния кодекс, чийто основен двигател беше точно Мая Манолова - по времето на кабинета "Орешарски".

Едно от предложенията как да се реши проблема сега е било бюлетините да се печатат в печатница в Румъния и то е дошло от Реформаторския блок, каза Манолова и призна, че тази идея й допада, въпреки че вероятно някои хора ще се почувстват засегнати на национална чест, че в България и бюлетините не можем да си отпечатаме.

Обсъдени са били и други идеи, включително и за лицензиране на други печатници освен тази на БНБ, както и за прехвърляне на ангажимента за печатане на изборните книжа на областните управители. За всички тези варианти обаче трябва да се променя Изборният кодекс, обясни Мая Манолова след срещата и сериозно се усъмни в изборни нарушения, ако отново областните управи поемат печатането на бюлетините. Според Манолова този казус е само повод, за да се отвори и промени Изборния кодекс.

В кулоарите на парламента Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ няма да внесе предложение за промяна на изборните правила, за да не може опозицията да обвини отново ГЕРБ, че иска да прави удобни за тях промени. "Ще започнат спекулации, че ГЕРБ иска да направи промяна в правилата в 12 без 5", каза Цветанов. Той отказа да коментира и идеите за други печатници, защото "утре ще излезе, че сигурно му е близък този, който е собственик".

За притеснения от страна на БНБ дали е възможно да организира без затруднения отпечатването на необходимия брой бюлетини и изборни книжа призна и финансовият министър Владислав Горанов. "Не съм уверен, че действащият изборен кодекс позволява печатане на бюлетини в чужбина", каза Горанов, след което побърза да успокои, че решение ще се намери. "Ще имаме бюлетини, и кметове, и демокрация, и местна власт, и всичко", каза финансовият министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com