Председателят и говорителят на ЦИК подадоха оставки

29686
Председателят и говорителят на ЦИК подадоха оставки
Снимка: БГНЕС

Председателят на ЦИК Красимира Медарова, говорителят Бисер Троянов и Валентин Бойкинов са подали оставки от състава на комисията и те са гласувани.

Новият изборен кодекс, който е в сила от днес, предвижда, че в ЦИК не могат да работят действащи съдии. Така и за тримата има несъвместимост, предаде БНР.

Ръководството на ЦИК вече ще се избира от парламента

Ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще се избира от Народното събрание. Това решиха депутатите с приемането на текс...

В резултат на това избирателната комисия, която е от 21 членове вече ще работи с четирима по-малко, тъй като освен тримата, преди време съставът й напусна Сабрие Сапунджиева.

На всяко заседание на ЦИК оттук нататък ще трябва да се гласува кой да го председателства, според правилата за работата на комисията.

Красимира Медарова, Бисер Троянов и Валентин Бойкинов бяха членове на ЦИК от квотата на ГЕРБ. Медарова е апелативен съдия, Троянов е върховен съдия, а Валентин Бойкинов е магистрат в Софийски градски съд.

До назначаването на нов състав на Централната избирателна комисия заседанията на настоящата ще бъдат водени от Румяна Сидерова, която е от квотата на БСП.

Членовете на ЦИК ще бъдат 19

Членовете на ЦИК ще бъдат 19. Ръководството ще се избира от парламента, а президентът ще издава указ за назначаването им. Това реши на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика