Премиерът: Искаме държавата да е мирна, спокойна и да се строи

6742
Премиерът: Искаме държавата да е мирна, спокойна и да се строи
Снимка: БГНЕС

Всеки ден се откриват обекти, на които сме правили първа копка, финансирали сме ги, проектирали сме ги и ги предоставяме на хората.

Искаме държавата да е мирна, спокойна и да се строи. Над 10 милиарда ще разплатим тази година по европейски фондове и по програми. В момента сме в най-челното място на европейските държави по усвояване на европейски фондове.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването на новия мост над река Луда Яна при км 195 на първокласния път Пазарджик – Пловдив, съобщиха от правителствената пресслужба.

Инвестицията в новото съоръжение възлиза на близо 2,4 млн. лв. с ДДС. С пускането на движението по него се възстановява най-пряката и удобна пътна връзка между Пазарджик и Пловдив. По време на откриването беше извършен и тържествен водосвет за здраве и безаварийно пътуване. "Местните хора могат да кажат – от миналия 9 май досега без мост, обикалят по селата, губят време, трошат коли, харчат бензин", отбеляза премиерът и добави, че новият мост е по-висок от стария, за да може да понесе евентуални наводнения.

"По 30-40 години не е пипана нито АМ Хемус, нито АМ Тракия. Ако всяко правителство досега беше рехабилитирало поне по няколко километра, нямаше сега 100 милиона да изсипем, за да поправим пътищата само по двете магистрали", каза още Борисов. Той подчерта, че е важно също така да има добри, работещи кметове, които да усвояват еврофондовете, да правят програми и хората да усещат подем. "Хубавото на демокрацията е, че всеки може да се кандидатира, да се докаже. Уважавам всеки, който се е доказал след избори", заяви премиерът.

В отговор на журналистически въпрос Борисов подчерта, че вицепремиерът Калфин е предложил добра реформа и правителството застава зад него. Според министър-председателя пенсионната реформа, която предлага Калфин е дори мека за реалното състояние и демографската криза в България. "Всеки има право да протестира. Протестите срещу мен доведоха Орешарски. 10 милиарда е загубата на държавата за година и половина експеримента "Орешарски". Повече дълг и повече назад няма накъде да върне тази държава. Или трябва да реформираме сега, или в следващите години никой няма да получава пенсия", добави Борисов.

По отношение на КТБ премиерът заяви, че предстои да стане ясно дали е законно преобразуването на договори от преференциални в обикновени. "Надявам се още в понеделник да разберем от прокурорите, които са проверявали. Аз съм информиран за всичко това от полицията и от ДАНС. Не съм обидил никого. Казал съм, че според мен това не е четно, най-малкото. Убеден съм, че не е и правилно", каза още Борисов. "Търсили са вратичка в закона - да изглежда законно, но всъщност законът е такъв – ако имаш преференциална лихва, не може след това, защото взимаш повече от обикновените хора, които са на обикновена лихва, да имаш по-дебели лихви, сиреч грабиш. И в един момент, когато това трябва да се задейства, ти преправят договора на обикновен", добави министър-председателят.

Яне Янев атакува кмета на Хаскова и по линия на сина му - депутат от Реформаторския блок

Трусовете във властта отново се засилиха, след като днес кметът на Хасково Георги Иванов обвини bTV в изпълнение на поръчка на премиера...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика