През февруари започват проучвания за нефт и газ в Черно море

7977
През февруари започват проучвания за нефт и газ в Черно море
Снимка: БГНЕС

През месец февруари започваме проучванията за нефт и газ в шелфа на Черно море. Това зави министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” във Варна.

Премиерът допълни още, че ако правителството на ПП ГЕРБ не беше свалено от власт „Хан Аспарух” отдавна вече щеше да се проучва. „Първите неща, които направи правителството на Орешарски бяха да се спрат концесиите на „Терес” и на „Силистар”. На никого не е приятно България да е независима от газа защото сме клиенти. Всяка година плащаме за въглеводороди 6.7 млрд. долара, а нашите находища стоят неразработени. Моят проблем с руснаците започна след като пуснах концесията на големия концерн от австрийска, френска и испанска фирми. На руснаците няма да им е приятно клиента да го няма", посочи Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Изгарянето на нефт и газ ще затрудни разследването на убийства

Изгарянето на нефт и газ не само променя климата – в близко бъдеще то ще усложни разследването на престъпления. Колкото повече в...

Той допълни, че например Румъния вече е разработила Черноморския си шелф и внася само 10 % от горивата си.

„Ние имахме близо две години пауза, държавата я нямаше и всичко спря. Искам да благодаря на главния прокурор, под чието ръководство върви операцията по противодействие на контрабандата с горива. Всичко се е претакало по морета и по танкери и накрая няма пари за пенсии и за заплати. Варненци също виждат ефекта от нашата работа - тази сутрин се изкъпах в морето – хубаво и често е. Същото се отнася и за пътния възел на Белокопитово – всички имаха някакви претенции, а сега като минах, колите си хвърчат и магистралата е прекрасна”, посочи още във Варна Бойко Борисов.

Днес Борисов откри и брегови център за управление на корабоплаването в Морската столица.

"Важно е всички да наблюдават всички - от Министерство на отбраната, през МВР, митница и данъчни. Вече не може да се прекара нито кораб, нито баржа без да те забележат. Машините записват всичко, имат огромна памет, единия етаж на кулата, която открихме днес е пълна със сървъри и с години ще пазят информация", обясни Борисов.

ОПЕК: Световното търсене на нефт ще нарасне през 2016 г.

Световният пазар на нефт в следващата година ще бъде по-балансиран благодарение на ръста на търсенето му в Китай, гласи прогноза на ОПЕ...

Премиерът допълни още, че е говорено с норвежкото правителство, за да се използват техните сателити. „Това ще е готово през зимата. Тази битка, която водим е в полза на хората, защото парите, които влизат са за тях. Това се вижда и във Варна. Тези пари не ги взимаме от дълга и не задължаваме следващите поколения, просто работим по-добре и инвестираме сумите за благото на хората. Сега във Варна ще се ремонтират нови пет булеварда, дадени са още три милиона за Двореца на културата и спорта, защото се оказа, че основите са напълно компрометирани”, каза премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика